Огромна сграда с неясна съдба в Бяла стана притегателен център за хора без покрив. И беленчани се възмущават, че постройката е започнала да се руши, а е ремонтирана с 1 милион лева държавни пари преди няколко години.
В началото на седмицата от имота е излизал пушек, който обаче не е от пожар, а най-вероятно става въпрос за палене на огън от клошари, за да се сгреят. В резултат част от фасадата на сградата е опушена, има счупени прозорци.
„В сградата не се учи, това е един незавършен консервиран строеж. Преди 20 години, когато е започнат, идеята беше да се използва за училище, но тя е толкова огромна, че трябва да събере деца от няколко общини“, обясни кметът Кольо Келерджиев. А демографската ситуация у нас е добре позната и по-скоро води до закриване на училища, отколкото до откриване на нови.
„Най-вероятно бездомни хора са подпалили останали строителни материали. В момента случаят се разследва“, обясни още Келерджиев.
Засега работата по строежа е замразена, най-малкото защото няма смисъл от неговото завършване. Планираният за гимназия имот е без никакви комуникации. Пази се от ограда и ключ. Според кмета инвестиции в охрана са безпредметни, тъй като само ще глътнат още пари за нещо, чието бъдеще е неясно. За дейностите по довършването на сградата пък ще са необходими няколко милиона, а в крайна сметка не е ясно за какво може да бъде експлоатирана. Затова най-добрият избор е тя да се отпише - както не едно или две училища в селата и малките общини и немалко запустели фабрики и цехове.