Новата мутация на коронавируса BQ.1 е засечена в България. Това става ясно от справка на DarikNews.bg в таблицата на секвенираните ваиранти на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/

Въпреки че няма данни за по-тежко протичане на вируса, тази мутация на Омикрон е по-вероятно да заобиколи създадения имунитет срещу коронавируса. Това съобщиха от Световната здравна организация в края на октомври. 

"Новата мутация на коронавируса е най-интересното в момента, но няма нищо страшно. Вариантът BQ.1 не е по-смъртоносен от другите. Типът на мутациите са му такива, че и да си карал предните варианти, пак можеш да се разболееш, но по-леко. Очаква се новият вариант да започне да измества другите през ноември, а на Нова година да е 80% от циркулиращите". Това заяви преди дни проф. д-р Тодор Кантарджиев по NOVA NEWS. 

Новият подвариант на Омикрон е засечен в една от секвенираните проби в София. При всички 166 анализирани проби е установен вирусен вариант Омикрон. Съотношението на вариантите е както следва: BA.5.x (79.5%), BE.x/BF.x, които са подвариант на BA.5 (19.9%) и BQ.1 (0.6%).

Aнализираните проби със SARS-CoV-2 са взети в периода 12.09-21.10.2022 г. и изпратени от 18 различни лечебни заведения от 18 области на страната.

Разпространението на вариантите на SARS-CoV-2 в различни области на страната е представено в таблицата: