Интерактивен информационен екран ще работи в художествената галерия „Никола Маринов“ в Търговище. Дейностите ще бъдат реализирани по проект, финансиран от Национален фонд „Култура“ по „Програмата за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институции“, съобщи на пресконференцията директорът на културната институция Пламен Проданов. 
В основата на проекта „Интерактивен информационен екран“  е устройство (интерактивен киоск), представляващо самостоятелно стоящ екран с вградено управление чрез допир и капацитивна технология, позволяваща 10 точки на едновременно докосване, технологично подсигурени от бърз процесор и достатъчно оперативна памет.
Чрез него ще бъде създавано и популяризирано културно съдържание. По думите на Христина Иванова се предвижда в съдържанието да присъстват не само информация за галерията, за историята й, културните ценности, които тя съхранява (експозиции и фонд), информация за авторите, чиито произведения посетителите виждат, но и да се даде възможност на публиката по любопитен начин да участва в процеса на получаване на нови знания за изкуството.
Според Проданов проектът е насочен към младите хора от региони – ученици и студенти.  Съдържанието непрестанно ще се обновява, за да не се загуби интереса на публиката и да се провокират регулярни посещения на устойчива месечна база.
Екипът на галерията е правил проучвания сред деца в училищна възраст и те показват, че използването на интерактивни устройства засилва интереса им към материята. Младежите в системата на образованието са недостатъчно добре обхванати до момента публики. Киоскът ще допринесе за връщане в галериите на деца, ученици и студенти. Устройството ще подпомага провеждането на изнесени уроци в институцията и ще подобри качеството на обучение. 
Дигитализацията на културните ценности дава възможност на всички посетители да прочетат информацията не само на подходящ за тях език (български или английски), но и да я чуят – с добавени аудиофайлове. Така практически се предлага беседа на посетителя на близкия до него език, която увеличава качеството на предлаганото от галерията преживяване в залите й - беседа, която е безплатна, достъпна и в крак с времето. Това би било улеснение и за малките деца в предучилищна възраст или за тези с нарушено зрение. Така ще се осигури равен достъп до културното съдържание и на тези групи, и ще се запали интереса към изкуството в най- ранна възраст. Също ще се добави и специален шрифт за страдащите от дислексия, за да им се гарантира лесното ползване на устройството.
Дейностите по проекта ще продължат до края на 2023 г. С разработването на програмата се ангажира Иван Богословов, фирма ще заснема картини и скулптури от фонда на институцията.