Финландският президент Саули Нинистьо изрази днес оптимизъм, че Турция ще ратифицира кандидатурата на страната му за членство в НАТО, предаде Ройтерс.
"Оптимист съм, че в крайна сметка Турция ще ратифицира нашето членство, надявам се това да стане възможно най-скоро", каза Нинистьо на съвместна пресконференция с литовския президент Гитанас Науседа във Вилнюс.
Финландия и Швеция подадоха кандидатури за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна. Процесът се проточи с преговори между Финландия, Швеция и Турция, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че северните страни подкрепят организации, смятани от Анкара за терористични, отбелязва Ройтерс.
Нинистьо повтори своята позиция, че едновременното присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО ще бъде от полза за целия алианс.
"Много е важно да вървим ръка за ръка с Швеция . . . шведското членство е важно за всички нас", каза той.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е на посещение в Турция и ще се срещне днес с Ердоган, а шведският министър-председател Улф Кристершон се предвижда да пътува за Анкара на 8 ноември.