Косовският премиер Албин Курти каза, че не знае какви дронове и откъде са навлезли на територията на Сърбия и запита журналистите мислят ли, че в Сърбия всичко е рационално, съобщава регионалната телевизия Ен 1.
Курти участва вчера в Берлин в срещата на високо равнище на Берлинския процес, след която журналисти го попитаха и за дроновете, забелязани край границата на Косово и Сърбия и за свалянето на един от тях над военен обект в сръбската област Рашка.
"Питайте ги, аз не знам какви дронове са влезли в Сърбия и откъде. Вие мислите ли, че в държава, където управляващият режим не е демократичен, всичко е рационално? Там има толкова нерационални действия", отговори Курти, цитиран от сайта КосСев.
Запитан за отсъствието на сръбския президент Александър Вучич от срещата в Берлин, Курти каза, че не му е липсвал.
"Не знам защо не дойде, не че много ни липсваше. Може би на някого, но на мене със сигурност не", каза косовският премиер.
Сръбските журналисти го попитаха за Съюза на сръбските общини /ССО/, а той ги поправи, посочвайки, че може да има само съюз на общини със сръбско мнозинство.
"Не съществуват общини на национална основа, има общини, в които едно население е мнозинство. Това са различни неща", посочи Курти.
Той добави, че такава организация, макар да е предвидена в Брюкселското споразумение, не е минала теста на Конституционния съд на Косово. Като аргумент за това, че още не е формиран ССО той посочи, че в Сърбия няма такива съюзи за общините, в които мнозинство от населението са национални малцинства.
"И в Сърбия има такива общини. Готова ли е Сърбия да има съюзи на общини с преобладаващо население румънци, унгарци, бошняци, албанци? Не може да искаш нещо от друг нещо, а да не го правиш у дома си", каза Курти.