Решението за автомагистрала “Струма” трябва да е в рамките на закона и да осигури безопасен път през Кресненското дефиле, като предпази хората от нарастващия трафик и шум, да защити интересите на местните общности и осигури добра среда за поминък при съхранена природа. Това се посочва в позиция на "Зелено движение" във връзка с отменените от Върховния административен съд (ВАС) две решения на бившия вицепремиер и министър на околната среда и водите Борислав Сандов относно строежа на автомагистралата. Становището е публикувано на официалната интернет страница на партията. 
От партията посочват, че са учудени от преценката на ВАС. "Виден е и фактът, че в двата “различни” съдебни състава присъстват едни и същи лица и се дават на практика еднакви мотиви, Всичко това ни кара да се съмняваме в безпристрастността на ВАС", се казва още в позицията. 
От "Зелено движение" считат, че при Борислав Сандов Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е показало "волята да предложи ефективно и семпло решение за превръщането на Кресненското дефиле в по-сигурен път с монтирането на колчета, които възпрепятстват изпреварването, като по този начин на практика жертвите спряха". От партията апелират сегашното ръководство на МОСВ да обжалва решението на ВАС. 
По казуса с изграждането на автомагистрала "Струма" от екологично сдружение "За Земята" съобщиха, че са сигнализирали МОСВ, Министерство на регионалното развитие и благоустройство и Агенция „Пътна инфраструктура" за наличието на тежки машини в Кресненския пролом. Еколозите алармират за нарушаване на биологичното разнообразие. 
"Пет големи пътни отбивки с изкоренена изцяло растителност между пътя и асфалта, премахнат хумусен пласт и заравняване – или с други думи, подготовка за асфалтиране, откриха биолози, експерти, представители на коалиция „Да спасим Кресненския пролом", се казва в съобщението, разпространено до медиите.
В края на октомври природозащитници протестираха пред сградата на МОСВ заради решението на Националния съвет по биологично разнообразие, свързано с приемането на природозащитни цели, касаещи и изграждането на автомагистрала "Струма".