Празник на палачинката ще има в търговищкото село Мировец. Вкусната проява се организира на 5 ноември и е част от програмата на  традиционния сбор на населеното място, каза за БТА Валя Дамянова – местен жител и „радетел селото да се запази на картата на област Търговище и на България“. 
Празникът на палачинката се провежда за трети път. Началото му е поставено през 2018 г. Дамянова разказа, че откакто в Мировец са се заселили балканджии, на 1 ноември се организира сбор на селото. През годините датата му е променена и е решено да бъде всяка първа събота от месец ноември. А защо празник на палачинката – защото вкусотията изкушава и малки, и големи и предразполага към забавления, обясняват организаторите от кметството.
Дошлите на селския площад в Мировец ще бъдат посрещани от изложба от сладки и солени палачинкови изкушения. Заявка за участие в конкурса вече са подали представители на читалища от съседни населени места. Жури ще оценява по два експоната от всяко село, допълни Дамянова. 
Ще бъде организирано станалото традиционно състезание по обръщане на палачинка по мотото „Да обърнем палачинката – който го може, го може!“. 
Дамянова разказа, че по света празник на палачинката се чества преди Великденските пости. „Ние решихме да обърнем палачинката и да празнуваме преди Коледните пости“, обясни тя. Ще има музикално-развлекателна програма от млади изпълнители, читалищни състави от съседни села, ще гостува и фолклорен клуб „Омая“ от Търговище.
Целта на празника е в селото, в което постоянните жители са около 60 души, да се завърнат хора с корен оттук и да се забавляват заедно. По думите на Валя Дамянова, макар и малко село, Мировец има история. Въздухът тук е чист, има и добро местоположение, което в последните години се оценява от млади семейства, които закупуват имоти. В селото живеят и чужденци – има семейства от Холандия и Белгия. Вече повече от десет години тук живее холандско семейство, мъжът е професор по психология, които са предпочели Мировец, след обиколна да доста места у нас, споделя Дамянова.
Будните местни жители до края на годината ще се радват и на друга нова придобивка – изградената с дарения и спомоществуватели църква „Св. Иван Рилски“. Градежът на черквата започва през 2018 г. , сега предстои регистрация в Епархията. Местните хора са благодарни на един от основните дарите за богоугодното дело – местният арендатор Божидар Митов. 
Празникът на палачинката е с начален час 11:30 часа, след като местните хора отдадат почит към паметта на своите починали близки и родственици на Архангелова задушница.