Община Гулянци подпомага на нуждаещи се хора с безплатен обяд от 2009 година насам по различни програми и проекти. Това съобщи за БТА Надя Любенова, главен специалист в общинската управа. По думите ѝ местната администрация ще продължи да работи по такива проекти, тъй като има базата и капацитет да осъществява успешно подобна дейност.
Към момента се предоставя топъл обяд по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. До 30 септември 2025 г. е осигурено финансирането за предоставяне на обяд – супа, основно ястие, хляб и поне веднъж в седмицата десерт, на 200 потребители от всички населени места на общината, всеки делничен ден. Безплатната храна се приготвя и разнася от Домашния социален патронаж в Гулянци.
Любенова уточни, че хората, които получават този вид подкрепа, са без или с ниски доходи, такива, които са на социално подпомагане, лица с увреждания или здравословни ограничения и други.
В отговор на нуждите на възрастното население и на хората с увреждания в общината повече от 25 години съществува Домашен социален патронаж (ДСП) в град Гулянци. Това е най-всеобхватната социална услуга в общността, която е местна дейност и обслужва жители в дванадесет населени места на общината. 
"Основен приоритет е приготвянето на качествена храна и доставянето ѝ навреме до дома. Потребителите получават за обяд - супа, основно ястие, десерт и хляб за шест дни в седмицата, срещу минимална такса", обясни Любенова. 
"Персоналът в патронажа е висококвалифициран и с дългогодишен опит в предоставянето на социалните услуги. Базата е обновена, оборудвана с необходимата техника и апаратура", добави тя.
Капацитетът на Домашния социален патронаж в Гулянци е за 500 потребители. От тях 300 са негови абонати, а останалите са хора, които получават безплатен топъл обяд по европейска програма.