Истории от миналото на етносите в Лудогорието оживяха в необичаен спектакъл в Художествената галерия в Разград. „Тази приказка е адресирана към хората, които търсят красотата в малките места и неща, които вярват, че земята, на която живеем, пази думи, стъпки, обич и мечти“, каза авторът и организатор на събитието „Приказка за Лудогорието“ Ценка Кучева.
Кучева е родом от разградското село Гецово, учила е в Разград, а понастоящем е преподавател по български език и литература в София. Участник е в група за разказвачи на истории. Спектакълът, подготвен от нея, е именно от такъв тип. „Това е една история с елементи от миналото на всяка етнографска група, подредени като пъзел. За мен това събитие е начин да изразя обичта си към родния край и Лудогорието“, каза Кучева. 
В препълнената зала на галерията посредством слово и музика гостите на събитието снощи се пренесоха в миналото на Лудогорието, докоснаха истории, вярвания и представи, съхранени през поколенията. Приказката започна с изпълнения на разградския хор „Железни струни“. След това разказвачи и изпълнители на фолклор от капанското село Гецово пренесоха присъстващите назад във времето, като представиха с разкази и песни многообразието от български празници, обичаи и обреди. „Това, което сме научили от нашите родители, баби и прабаби искаме да го предадем на по-младите, защото след нас трябва да се знае как са живели предците ни, какви празници са имали и как са ги отбелязвали“, казаха самодейците от Гецово. 
Зрителите се пренесоха и на гости в Глоджево. Самодейците от състава за автентичен фолклор разказаха за историята на Глоджево, за това как през годините в градчето са живеели и продължават да живеят заедно в мир и разбирателство християни и мюсюлмани, представиха и сватбения обичай „къна геджеси“. 
Проектът, по който е реализиран спектакълът, е подкрепен от Национален фонд "Култура".