Германия призова Италия да помогне на мигрантите, които се намират на плаващ под германски флаг кораб на неправителствена организация, като заяви, че плавателните съдове на благотворителни организации, действащи в Средиземно море, играят важна роля за спасяването на човешки живот, предаде Ройтерс.
Три кораба, ръководени от неправителствени организации, включително германската "Ес О Ес Хюманити" (SOS Humanity), са край бреговете на Италия повече от седмица и превозват почти 1000 мигранти. Те заявиха, че всички техни искания за акостиране досега са се оказали неуспешни.
Джорджа Мелони, новият десен министър-председател на Италия, заяви, че държавите, под чийто флаг плават въпросните кораби, трябва да се погрижат за мигрантите, които в момента са блокирани в морето, след като нейното правителство заплаши да им забрани да влизат в италиански води.
На фона на случващото се Мелони днес направи първото си посещение в чужбина като италиански премиер, пристигайки в Брюксел, където ще се срещне с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и с ръководителите на Европейския парламент и Европейската комисия Роберта Мецола и Урсула фон дер Лайен. "Изборът на Брюксел за първото ѝ посещение в чужбина е добър знак и показва ангажимента на новото правителство да запази Италия в центъра на процеса за вземане на решенията в Европа", заяви служител на ЕС.
В изявление, изпратено по електронната поща до Ройтерс, германското посолство в Рим съобщава, че в момента на плаващия под германски флаг кораб "Хюманити 1" (Humanity 1) има 104 непридружени непълнолетни лица. "Много от тях се нуждаят от медицински грижи. Помолихме италианското правителство да осигури бързо помощ", се казва в изявлението на посолството, публикувано късно снощи.
Миналата седмица Италия изпрати писма до посолствата на Германия и Норвегия, в които се казва, че поведението на два кораба на неправителствени организации, плаващи под техен флаг, не е в съответствие с правилата за национална сигурност, граничния контрол и борбата с незаконната имиграция.
Германското посолство отговори, че правителството на Германия вярва, че "гражданските организации", които спасяват мигранти в морето, "имат важен принос за спасяването на човешки животи в Средиземно море".
"Спасяването на хора, намиращи се в смъртна опасност, е най-важното нещо", се казва в изявлението.
Благотворителната организация "Ес о Ес Средиземно море" (SOS Mediterranee), на чиято лодка се намират 234 души, заяви, че през следващите дни времето в морето ще се влоши, и помоли Гърция, Франция и Испания да окажат помощ, тъй като Малта и Италия не са отговорили на молбите за акостиране.
Министерството на външните работи на Италия заяви, че е поискало Германия да предостави подробна информация за условията на борда на кораба "Хюманити 1", и обеща да окаже спешна помощ, ако това се наложи.