Първата мисия с екипаж на капсулата "Старлайнер" на "Боинг" бе отложена от февруари за април 2023 г. Дотогава компанията ще отстрани някои технически проблеми, установени при безпилотния тестов полет, съобщи Ройтерс, като цитира съобщение на НАСА.
Дългоочакваната пилотирана мисия на "Старлайнер" с екипаж от астронавти на НАСА до Международната космическа станция е последната стъпка, преди космическият апарат да бъде сертифициран за рутинни полети.
"Старлайнер" на компанията "Боинг", която се конкурира със "Спейс Екс" на Илон Мъск за транспортирането на астронавти в космоса, извърши успешно първия си безпилотен полет до Международната космическа станция през май. Независимо от успешното скачване, "Боинг" трябва да се справи с няколко технически проблема, възникнали по време на мисията. Най-много време ще отнеме проверката и одобрението на парашутните системи и на софтуера.
"Боинг" създаде "Старлайнер" по договор, сключен с НАСА през 2014 г. за 4,2 милиарда щатски долара и предвиждащ шест оперативни мисии на капсулата. НАСА има подобен договор и със "Спейс Екс", чиято капсула "Дракон" изпълни шест пилотирани полета за американската космическа агенция от 2020 г. досега.