Британският финансов министър Джереми Хънт коментира днешното повишение на основната лихва на "Банк ъв Ингланд" (Bank of England), като каза, че то ще доведе до  "много трудности" за семействата с ипотечни заеми, и за фирмите със задължения към кредитори, съобщи Ройтерс.
"Днешните новини ще бъдат много трудни за семействата с ипотеки в цялата страна, за фирмите със заеми, но има глобална икономическа криза", заяви Хънт.
"Най-доброто нещо, което правителството може да направи, ако искаме да намалим тези повишения на лихвените проценти, е да покажем, че намаляваме дълга си", каза още британският министър, след което препоръча: Домакинствата в страната трябва да балансират сметките си, и ние трябва направи същото като правителство".
Според Хънт обаче "приоритет номер едно на правителството е да овладее инфлацията", и банката е предприела действия в съответствие с тази цел.
По-рано днес централната банка на Великобритания повиши водещата си лихва с 0,75 процентни пункта (75 базисни пункта), най-голямото еднократно повишение предприемано от институцията от 1989 година.
Също така "Банк ъв Ингланд" предупреди, че страната е изправена пред продължителна рецесия, а перспективата пред икономиката е "много предизвикателна", но и сигнализира, че разходите по заемите вероятно ще се повишат с по-малко, отколкото се очаква от инвеститорите. 
Двама от деветчленната комисия по паричната политика на централната банка гласуваха за по-малки увеличения на основната лихва, с четвърт и половин процентен пункт.
Великобритания вече е влязла в рецесия, която потенциално може да продължи през идните две години. През този период икономиката ще се свие с 2,9 на сто, прогнозират експертите на банката. Според тях инфлацията ще достигне 40-годишен връх от около 11 на сто през текущото тримесечие. Безработицата ще нараства със стабилни темпове, до 6,4 на сто към края на 2025 година. Това ще е почти двойно повече от сегашните 3,5 на сто. 
"Не можем да даваме обещания за бъдещи лихвени проценти, но въз основа на състоянието, в което се намираме днес, смятаме, че лихвеният процент ще трябва да се повиши с по-малко", каза гуверньорът Андрю Бейли след обявеното увеличение.
След обявеното увеличение на лихвите британската валута изтри от стойността си спрямо щатския долар, като за кратко отслабна до ниво от 1,1157 долара за лира, или спад с 2 на сто към 15:15 часа българско време. Така лирата отбеляза минимум, недостиган от средата на октомври, когато Обединеното кралство бе в политическа криза, предизвикана от плановете на бившия премиер Лиз Тръс да намали данъците.