Бомбата за атентата на летище Сарафово на 18 юли 2012 година, при който загинаха шест израелски туристи и самият терорист, е изработена в Русе, твърди в публикация вчера вестник „Преса“. Русенската връзка с кървавия инцидент е разкрита по време на проведеното от спецслужбите разследване.
Според направените експертизи използваният при терористичния акт на летището взрив е с близо 3 килограма тротилов еквивалент. Той е бил направен в къща в Русе, като част от елементите са внесени от чужбина, останалите са закупени от страната. Към бомбата са били закрепени две портативни газови бутилки, които също са били в раницата на камикадзето. Още тогава в Русе усилено се говореше, че преди да замине за Бургас, атентаторът е обитавал хотел в ЦЮР. Вероятно точно там е сглобена бомбата от ливанеца с австралийско гражданство Мелиал Фара, който два дни преди атентата е напуснал страната. Една от версиите е, че това е станало през Дунав мост. Дали е така, ще стане ясно след окончателното приключване на разследването на атентата, което обаче беше удължено от Бургаската окръжна прокуратура до 22 юни, докогато трябва да завършат допълнителните проверки и да пристигнат резултатите от молбите за правна помощ от няколко държави.
Според най-новите данни бомбата е взривена дистанционно вероятно от родения в Ливан, но с канадско гражданство Хасан ел Хадж Хасан. Преди атентата той е пребивавал в семеен хотел в Несебър, където са намерени две негови шапки с емблеми на американски бейзболни отбори и хавлията, с която ходел на плаж. Предполага се, че ги е забравил в бързината да напусне хотела. От тях е изолирана ДНК, която потвърждава самоличността на съучастника на камикадзето. Според разследващите първоначално е планирано бомбата да избухне по време на движение на автобуса с израелските туристи към Слънчев бряг. Заради създалата се суматоха пред рейса обаче Хасан е променил плана и е натиснал копчето, което взриви и бомбата, и съучастника му.