Седмици преди настъпването на коледните празници все повече американци, а и немалко българи, започват да се замислят какви подаръци да изберат за близките си. А смартфоните изглеждат като най-логичният, а от доста години и достъпен избор. Не е случайно, че те са важна част от празничните разпродажби и промоции, твърдят експерти в сферата на маркетинга. На този фон обаче анализатори отчитат спад на продажбите на смартфони в глобален мащаб през тази година.
 
Продажбите на повечето модели смартфони спадат, тези на "айФон" растат
Малко повече от 15 години след своя дебют на пазара "айФон"-ът продължава да е най-популярният продукт на "Епъл", въпреки че през това лято (юли, август и септември) продажбите му не достигат до обемите, очаквани от анализатори. В края на септември обаче те се засилват, стимулирани от пускането на пазара на 4 нови модела, и се покачват с 10 процента спрямо същия период на миналата година - до 42,63 милиарда долара. Но анализатори на технологичната индустрия започват да изпитват опасения докога потребителите ще продължат да харчат значителни суми за нови смартфони на фона на упорития инфлационен натиск. Ако той не отслабне, много домакинства могат да се видят принудени да намалят разходите си за празничния сезон около Коледа. Те може да ограничат средствата, които са готови да похарчат за подаръци, особено за скъпи джаджи, които са крайъгълен камък на бизнеса на "Епъл", отбелязва Асошиейтед прес.
Това е една от основните причини, поради която консултантската фирма за пазарни проучвания в сферата на технологичния сектор "Интернешънъл дейта корпорейшън" (Ай Ди Си) (International Data Corp. - IDC) очаква доставките на смартфони през тази година да намалеят с 6,5 процента спрямо 2021 г., което се равнява на около 150 милиона по-малко продадени устройства спрямо предишната й прогноза, направена през май.
През юли, август и септември доставките на смартфони в глобален мащаб намаляват с 9,7 процента на годишна база до 301,9 милиона устройства, по предварителни данни от проучване на Ай Ди Си. Това е най-сериозният срив за тримесечие в исторически план и е пето поредно тримесечие, през което глобалният пазар на смартфони се свива на фона на намаляващо търсене и икономическа несигурност.
"Голяма част от намаляването на продажбите на смартфони се дължи на развиващите се страни, където липсата на търсене, нарастващите разходи и инфлацията оказват влияние на потребителите с по-малки доходи", отбеляза Набила Попал, директор на отдела за проучвания в Ай Ди Си.
Китайските производители на смартфони продължават да са най-сериозно засегнати от свиването на пазара, но й техните конкуренти изпитват проблеми, включително "Епъл" и "Самсунг" (Samsung). 
Подреждането на водещите производители на смартфони, на база пазарните им дялове през тримесечието, което приключи в края на септември, не се променя в сравнение с предходните 3 месеца на фона на предизвикателствата, пред които тези технологични гиганти са изправени, отбелязва консултантската компания.
"Епъл" е единственият от големите доставчици, който отчита позитивни резултати през третото тримесечие на 2022 г., но с пазарен дял от 17,2 процента се нарежда на второ място след южнокорейския технологичен гигант "Самсунг" (21,2 на сто). 
На трето място с пазарен дял от 13,4 процента е китайската корпорация "Сяоми" (Xiaomi Corp). Четвъртата позиция си поделят други китайски производители - "Виво" (vivo) и "Оппо" (OPPO), с пазарен дял от по 8,6 процента.
С изключение на "Епъл", всички други водещи производители отбелязват спад на продажбите на годишна база. Докато при "Самсунг" и "Сяоми" намаляването на броя на пласираните продукти се измерва с едноцифрени проценти, то при "Виво" и "Оппо" спадът е двуцифрен, по предварителни данни на Ай Ди Си.
 
"Епъл" се държи на повърхността, но докога?
Продажбите на смартфоните на "Епъл" няма да намалеят толкова много, с колкото ще се свият тези на производителите, чийто телефони работят с операционната система "Андроид" (Android), разработена от "Гугъл" (Google), предвижда Ай Ди Си. Тя обаче предупреждава, че "все пак ще се стигне до значително забавяне" на продажбите, реализирани от американската технологична компания. Те ще се увеличат с по-малко от 0,5 процента, като средната продажна цена на едно мобилно устройство "ще се движи" около 950 долара.
През първите 9 месеца на тази година продажбите на "айФон"-и се повишават с 6 процента на годишна база.
Въпреки не особено благоприятните прогнози за развитието на бизнеса си до края на годината, "Епъл" отчете по-висока печалба на годишна основа през финансовото четвърто тримесечие до края на септември, която надхвърля прогнозите на анализаторите от Уолстрийт, предаде ДПА.
Компанията е спечелила 20,72 милиарда долара или 1,29 долара на акция, което е повишение в сравнение с 20,55 милиарда долара или 1,24 долара на акция през същия период на миналата година.
Средната прогноза на анализаторите беше печалбата на "Епъл" да достигне 1,27 долара на акция, по данни на Томсън Ройтерс.
Приходите на технологичната компания през финансовото четвърто тримесечие се повишават с 8,1 процента до 90,15 милиарда долара при 83,36 милиарда долара година по-рано.
"Епъл" успя да увеличи продажбите и печалбата си през "лятното" тримесечие, което не беше успешно за повечето водещи технологични групи, но това не означава непременно, че производителят на "айФон" няма да бъде засегнат от евентуална икономическа рецесия, отбелязва Асошиейтед прес.
Въпреки че "Епъл" се представя сравнително добре, резултатите на корпорацията за периода юли-септември са сигнал, че тя е изправена пред същите икономически проблеми, които предизвикаха понижение на печалбите на "Майкрософт" (Microsoft) и на компаниите майки на "Гугъл" (Google) и на "Фейсбук" (Facebook), допълва агенцията.
Продажбите на най-популярния продукт на "Епъл" - "айФон", и тези на подразделението за услуги са под очакванията на анализаторите, което е знак, че потребителите вероятно ограничават разходите си на фона на най-високата инфлация от 40 години.
"Ние знаехме, че бизнесът на "Епъл", свързан с доставките на "айФон", се забавя, но започнахме да констатираме и забавяне при продажбите на подразделението за услуги на компанията, което би било причина за безпокойство", отбелязва Джеси Коен, анализатор към сайта за бизнес и финансова информация Investing.com.
Тези предизвикателства са една от причините, поради които "Епъл" очаква забавяне на растежа на приходите си през настоящото тримесечие октомври-декември, предупреди главният финансов директор на корпорацията Лука Маестри. 
"По-слабите приходи от реклами и продажбата на игри е най-сериозният фактор за по-слабите резултати на подразделението за услуги на компанията през тримесечието, приключило в края на септември", отчете Маестри, цитиран от АП.
 
"Епъл" свива производството на модела "айФон 14 плюс"
На този фон "Епъл" намалява производството на модела "айФон 14 плюс" (iPhone 14 Plus) поради слабото му търсене и увеличава това на по-скъпия "айФон 14 про" (iPhone 14 Pro), обяви през миналата седмица компанията за маркетингови изследвания "Тренд форс" (TrendForce), предаде Ройтерс.
"Делът на по-скъпия модел "айфон 14 про" се увеличава до 60 процента от общото производство, след като първоначално е планирано да съставлява 50 на сто. Този дял може да се повиши в бъдеще до 65 процента", съобщи "Тренд форс".
В доклада се казва, че повишаването на лихвените проценти в САЩ може да доведе до ограничаване на потребителските разходи, което да намали търсенето на "айФони" през първото тримесечие на 2023 г. Това може да предизвика спад на продукцията с 14 процента на годишна база до 52 милиона смартфона.
През миналия месец американската технологична компания, която изтегля част от своите производствени мощности от Китай, обяви, че ще произвежда най-новите си модели "айФон 14" в Индия. По този начин "Епъл" се застрахова срещу възможните рискове, които може да възникнат поради напрежението между управляващите във Вашингтон и Пекин, отбелязва Ройтерс.