Наградата на Националния дарителски фонд (НДФ) „13 века България“ за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина ще бъде връчена днес. Събитието е в рамките на 17-ата Световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА) в Йерусалим и Тел Авив.
Преди обявяването на новия носител на отличието е предвидена дискусия на тема „Медиите и спасението на българските евреи“. Третият ден от форума ще започне с поднасяне на венци и цветя на Паметника на спасението в Тел Авив. Слово ще произнесат вицепрезидентът Илияна Йотова, посланикът на България в Тел Авив Румяна Бъчварова и председателят на Организацията на българските евреи в Израел "Ехуд Олей България" Ино Ицхак. 
Наградата на НДФ „13 века“ е учредена през 2013 г. Тя е насочена към работещи зад граница български журналисти, които помагат за съхраняване и популяризиране на българската култура и дух. По традиция отличието се връчва всяка година по време на Световната среща на българските медии.
Осем са раздадените до този момент награди. Първият носител е Светла Кьосева от сп. „Хемус“, което излиза в Унгария на български и унгарски език. Отличието й е връчено от тогавашния изпълнителен директор на Национален дарителски фонд "13 века България" проф. Греди Асса по време на 9-ата Световна среща на българските медии, състояла се в София, Пловдив и Велико Търново през 2013 г.
Година по-късно в Брюксел отличието е присъдено на Мария Захариева от сп. „Българи“, което излиза от 2001 г. в Чехия.
Третият носител на наградата е Дора Костова, главен редактор на вестник "Роден край" в Украйна. Отличието й е връчено на 11-ата световна среща на българските медии в Атина, Гърция през 2015 г.
В рамките на Дванадесетата световна среща на българските медии, която се проведе през 2016 г. в Прага, се определят критериите за връчването на приза. Според тях съответната медия трябва да бъде с доказан принос в разпространението на българската култура в съответната държава, да излиза на български език, в програмата си да има представени устойчиви и градивни теми в областта на българската култура, да помага за изграждането и развитието на положителния образ на България по света, както и да осигурява възможност за дискусии и свободен обмен на мнения за българската култура. По време на форума отличието на НДФ „13 века България“ е за Даниела Горчева, главен редактор на сп. „Диалог“ от Нидерландия.
Петият носител на наградата е журналистът Максим Божилов, който повече от две десетилетия издава български вестник в канадския град Торонто и поддържа радиопрограмата „Български хоризонти“. Отличието му е връчено по време на 13-ата среща в Кишинев, Молдова, през 2017 г.   
Димитър Ганчев получава наградата през 2018 г. в Скопие от името на Българската програма на Радио „Ватикана”.
На 15-ата среща в Тирана лауреат е Ясен Дараков – издател и главен редактор на „BG VOICE“ от Чикаго. През 2020 г. не е избран нов носител на отличието, тъй като медийният форум не се състои заради пандемията от коронавирус.
Камелия Илиева – главен редактор на сп. „Роден глас“ в Чехия, получи наградата на НДФ „13 века България“ през 2021 г. по време на 16-ата световна среща на българските медиите в Рилския манастир и Кюстендил.
Световната среща на българските медии се провежда в партньорство с „Аурубис България“, Пощенска банка и фирма „Димитър Маджаров-2“.