В истински триумф за Държавна опера-Русе се превърнаха тазгодишните награди „Кристална лира“, които Съюзът на българските музиканти и танцови дейци, концертната агенция „Кантус Фирмус“ и „Classic FM радио“ присъждат ежегодно от 1997 година за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство.
Русенската опера имаше номинации в пет категории и спечели в три от тях. Ето кои са те.
„Кристална лира“ за постановъчен екип - за премиерата на операта „Рицарски поход“ от Карл Волрат на 12 юни 2022 година на сцената на Доходно здание.
„Кристална лира“ за баритона Добромир Момеков в категорията „Оперно изкуство“ за изпълнението на ролята на Бащата в постановката „Рицарски поход“ от Карл Волрат, диригент Димитър Косев, режисьор Пламен Бейков, художник Еслица Попова.
„Кристална лира“ в категорията „Оркестрово изкуство“ за концерта „Ново поколение“ на творби от съвременните български композитори Румен Бояджиев-син, Ангел Заберски-син, Минко Ламбов, Георги Стрезов, Георги Андреев, Добромир Кисьов и Васил Бележков с диригент Димитър Косев, който се състоя на 24 юни тази година в зала „България“ и на 27 юни в Русе, зала „Филхармония“.
Освен това хорът на операта с диригент Стелияна Димитрова-Хернани спечели Специалната награда на Съюза на македонските музикални дейци за участието си в премиерните спектакли на операта „Мефистофел“ от Ариго Бойто на 22 октомври 2022 година и операта „Ернани“ от Джузепе Верди на 16 март същата година на сцената на Доходното здание, а също и за изпълнението на „Реквием“ от Джузепе Верди на 16 април 2022 г. на сцената на русенската зала „Филхармония“.