Представителен каталог с археологически находки, открити от чешкия учен Карел Шкорпил в региона на Русе, подготвя русенският музей.
Това е уникална колекция, състояща се от артефакти от фондовете на Националния археологически институт с музей при БАН и Регионален исторически музей-Русе и за първи път ще се покаже пред посетители в този си вид. Част от експонатите вече са излагани като тематична изложба в зала „Княз Александър I“ на Историческия музей, друга част никога не са ставали достояние на аудиториите.
Археологическото наследство, оставено от Карел Шкорпил, е от съществено значение и с висока стойност за изграждане на цялостен разказ за развитието на Русе и Поломието през вековете. Изготвянето на каталог с предмети от дейността на Шкорпил ще презентира първите теренни находки от Русенско и тяхната значимост за последващите научни разработки в археологията.
Каталогът става възможен благодарение на проекта „Намерено от Шкорпил“, който се реализира с подкрепата на Програма „Култура“ на Община Русе.