Франция си поставя за цел да ускори експулсирането на незаконните мигранти, но и същевременно да улесни правото на пребиваване за онези от тях, които работят в сектори, задъхващи се от липсата на достатъчно работна ръка. Това заявиха в публикувано днес общо интервю министрите на вътрешните работи и труда Жералд Дарманен и Оливие Дюсо, цитирани от Ройтерс.
"Ако трябва да обобщя, бих казал, че сега трябва да бъдем лоши към лошите и добри към добрите", каза Дарманен в съвместното интервю с Дюсо, дадено от тях за вестник "Монд".
В него те описват законопроект, по който парламентът ще се произнесе в началото на идната година. Той предвижда мерки, одобрявани от десницата, като например: улесняване на режима за експулсиране, премахване на закрилата за категории мигранти като тези, които са дошли във Франция още като деца, и лишаване от право на социални помощи на мигранти, на които е наредено да напуснат Франция.
Но тази по-твърда политика, която ще се реализира от закона, се смекчава с мерки като автоматично продължаване на правото на пребиваване за някои категории мигранти. Такава възможност ще бъде дадена например на онези чужденци, които работят в отрасли, изпитващи трудности да наемат достатъчно служители.
Серж Слама, професор по публично право в Гренобълския университет, каза, че с тази обща обществена изява на двамата министри по темата се цели да се придаде "балансиран" вид на закона.
Във Франция вече съществуват процедури за узаконяване на положението на работници в отрасли без достатъчно работници - има изготвен списък на подобни професии от 2005 г. - но процесът не е "достатъчно динамичен, за да отговори на истинските нужди на бизнеса", каза Слама. 
При положение че центристкото правителство не разполага с парламентарно мнозинство, то ще трябва да търси подкрепа от други партии, за да прокарва законодателните си предложения.
През последните седмици въпросът за експулсирането на незаконните мигранти е предмет на оживени обществени дискусии във Франция, а повод за това стана убийството на 12-годишно момиче, като основната заподозряна за престъплението е алжирка без право на пребиваване.