Започнаха парламентарните избори в Дания, предаде ДПА.
Избирателните секции отвориха в 8 ч. (9 ч. българско време) и ще затворят в 20 ч. (21 ч. българско време). Първите прогнозни резултати са очаквани веднага след края на изборния ден, а предварителните окончателни резултати - през нощта.
Право на глас имат близо 4,3 милиона датчани, около 200 хиляди от които - за първи път. Те ще изберат 179 депутати в еднокамарния парламент на страната, като по две места са запазени за Гренландия и Фарьорските острови - автономни датски територии.
Предизборната кампания се съсредоточи върху вътрешни въпроси. Основни теми бяха високата инфлация и особено рязкото поскъпване на енергията.
Предсрочните избори в Дания бяха свикани миналия месец от министър-председателката Мете Фредериксен, която управлява вече близо три години и половина начело на правителство на малцинството на своята социалдемократическа партия. Фредериксен предприе този ход заради различия с един от левите партньори, на които традиционно разчита, за да си осигури мнозинство при гласуванията в парламента.
Сега датската министър-председателка разчита за прокарването на своите политики на подкрепата не само на левия лагер, но понякога и на десницата, например за затягането на имиграционната политика, посочва ДПА.
Агенцията отбелязва, че свиквайки предсрочните избори,  44-годишната Фредериксен се надява да си осигури трайно мнозинство в парламента, формирайки коалиция, включваща партии от различни цветове на политическия център. На фона на войната в Украйна, скока на цените на енергията и други кризи, датската министър-председателка каза, че е дошло време за широко сътрудничество между партиите от политическия център.
Десницата обаче не приема тази визия. Тя формира предизборен блок, включващ най-малко шест либерални, консервативни и дори крайнодесни формации. Той е воден от Якоб Елеман-Йенсен - лидера на най-голямата от тях - либералната партия "Венстре".
Част от блока е и Датската народна партия (ДНП). Подкрепата за популистката, антиимиграционна достигна цели 21,1 процента от гласовете през 2015 г., преди да спадне рязко до 8,7 на сто на предишните парламентарни избори - през 2019 г. Сега е възможно ДНП дори да не прескочи прага от 2 процента за влизане в парламента, отбелязва ДПА.
АП очаква изборите да променят политическия пейзаж в Дания. Нови партии се надяват да влязат в парламента, докато подкрепата за традиционни формации се стопи.
Проучванията на общественото мнение отреждат победа на управляващите социалдемократи.
Предизборната кампания обаче се превърна в своеобразна битка за избирателите центристи, като бившият премиер Ларс Льоке Расмусен вероятно ще има решаващата дума с новата си партия "Умерените", отбелязва Ройтерс. Последните социологически допитвания отреждат 49 процента за левия блок, 41 на сто за десницата и около 10 пункта за формацията на Расмусен, който е бивш лидер на партия "Венстре".