Отличното ниво на отношенията между Гърция и Нидерландия беше потвърдено по време на среща днес между президента на Република Гърция Катерина Сакеларопулу и краля и кралицата на Нидерландия Вилем-Александър и Максима, които са на тридневно официално посещение в Атина и Солун, съобщава АНА-МПА.
Посрещайки нидерландската кралска двойка в президентския дворец, Сакеларопулу подчерта, че "Гърция отдава голямо значение на укрепването на отношенията с Нидерландия във всички възможни области" и добави, че двете страни са свързани с дългогодишни приятелски връзки, както и че са партньори в Европейския съюз и съюзници в НАТО.
"Надявахме се, че посещението Ви ще се осъществи при по-добри условия след пандемията. В момента Европа е изправена пред война, която застрашава архитектурата на сигурността, създадена след Втората световна война", каза Сакеларопулу и подчерта: "Руската инвазия в Украйна ясно показа, че поставянето под въпрос на суверенитета на една държава и използването на сила срещу нейната териториална цялост представляват едно от основните предизвикателства пред Европа, както и пред света."
Сакеларопулу също така заяви, че "в тази геополитическа ситуация е особено важно да се осъди ревизионизмът, откъдето и да идва той", и добави: "Съвместното осъждане на руската инвазия в Украйна от всички държави членки (на ЕС) и, разбира се, извън Европа - но в този момент имам предвид Европа - показа силата и единството, от които Европа се нуждае, за да защитава общите си ценности и най-основните принципи на международното право."
От своя страна кралят на Нидерландия Вилем-Александър, след като сърдечно благодари на президента Сакеларопулу за поканата, подчерта, че посещението им в Гърция "предоставя още една възможност за укрепване на нашите вече близки връзки" и добави, че "за нас всяко посещение в Гърция и Атина е като завръщане в нашия дом".
Той също така изтъкна, че "Гърция и Нидерландия са свързани с дългогодишни връзки, те имат важна история - 70 години заедно сме съюзници в НАТО, 40 години сме членове на ЕС - но очевидно сега геополитическите условия също са различни".
Крал Вилем-Александър спомена специално въпроса за миграцията, като подчерта, че "това е въпрос, който засяга цяла Европа и затова трябва да го решим заедно. Когато говорим за границите на Европа, вашите граници са и наши граници. Ето защо е наложително да намерим решение заедно".