Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че въпреки пречките, възникнали по време на регистрацията, албанците са били максимално активирани в продължение на месец, за да бъдат регистрирани всички, включително и временно пребиваващите в Косово, и хората от диаспората.
Днес, когато процесът на преброяване на населението и имуществото в Сърбия е към края си, Курти изрази своята благодарност към целия албански политически спектър, асоциации, неправителствени организации, духовенство и по-специално към всеки албански регистратор за неуморния им ангажимент през изминалия месец, така че всеки албанец да бъде регистриран.
Позовавайки се на изявленията на сръбския президент Александър Вучич, Курти призова международната общност да наблюдава процеса на обработване на данните, предаде за БТА агенция КосоваПрес.
„Наясно сме, че обработването на данните -  процес, до който албанците няма да имат достъп - е много важно. Имайки предвид скандалните изявления на ръководителя на Сърбия, че цифрите, представени преди приключването на процеса, са цифри, завишени от албанците, ние настояваме за наблюдение от международната общност. Тези твърдения доказват защо процесът на регистрация на населението и собствеността е от историческо и национално значение за албанците", написа Курти във Фейсбук.
Той изрази своята благодарност към всеки албанец, който с участието си в регистрацията в Сърбия е доказал, че е там.
„Скъпи братя и сестри от Прешева, Медведжа и Буяноци, приемете сърдечните поздрави на правителството на Република Косово и моята дълбока благодарност към всички албанци, които решително доказаха, че сте там и че сте много повече, отколкото те казват“, завърши косовският премиер.
(Това е новина от деня в Косово, избрана от агенция КосоваПрес за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Косово да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)