Британският вътрешен министър Сюела Бравърман заяви, че е изпратила шест пъти официални документи на личната си електронна поща, с което породи нови опасения, че е нарушила министерските правила, при положение че отговаря за националната сигурност, предаде Ройтерс.
В писмо от днес Бравърман уведомява вътрешната комисия на британския парламент, че при проверка на министерството ѝ са установени шест случая между 6 септември и 19 октомври, в които тя е изпращала официална документация на личната си електронна поща.
Бравърман посочи, че е правила това, за да може да чете съответните документи по време на виртуални срещи и интервюта от служебния си телефон.
Тя подчертава, че нито един от тях не е засягал националната сигурност, нито въпроси от сферата на разузнаването и киберсигурността, затова случилото се не застрашава националната сигурност.
"Проверката потвърди, че всички тези случаи са от моменти, когато съм провеждала виртуални заседания на министерството, или са се отнасяли до публично известни факти, които съм искала да спомена в интервюта", каза Бравърман. "Някои от тези срещи са били набързо организирани в отговор на неотложни оперативни въпроси, засягащи приоритетите на вътрешното министерство."
Миналата седмица Бравърман беше възстановена на поста си от новия премиер Риши Сунак, само шест дни след като подаде оставка за това, че в нарушение на правилата е изпратила правителствен документ от личния си имейл на сътрудник на депутат от британския парламент.
Бравърман се оправда тогава, че в онзи момент служебният ѝ телефон не е бил у нея и затова помолила неин помощник да изпрати документа на личния ѝ имейл.
Скандалът около връщането ѝ на поста след този случай беляза първите дни от управлението на Сунак. Опозицията, а и членове на управляващата Консервативна партия го обявиха, че Бравърман е неподходяща за тази длъжност.
Разкритието за новите случаи от днес обаче поражда и нови въпроси относно твърдението на Бравърман в писмото с мотивите за оставката си от 19 октомври, че лично е уведомила съответния надзорен орган за това, че е изпратила правителствен документ от личния си телефон.
Тогава тя посочи, че веднага щом осъзнала грешката си, "тя своевременно пратила известие за това по официалните канали".
Но това твърдение влезе в противоречие с изложената от нея в писмото хронология на събитията, след като призна, че е съобщила за допуснатата грешка чак след няколко часа.