Изложба от 35 котленски килима е подредена в читалището на село Медвен. Това съобщи за БТА Дора Куршумова, която на фона на изложбата представи своята книга "Котленските килими - по-силни от времето". Събитието е част от програмата за отбелязване на Деня на Котел - 1 ноември, състоя се в навечерието на празника - на 29 октомври, като негови организатори са съвременни будители от фондация „Орлица" и сдружение „За Медвен" в с. Медвен.
Главният герой в тази изложба е килимът, каза Дора Куршумова, той е част от котленското културно наследство, което не трябва да бъде забравено. Основна част от изложбата са килими, тъкани от медвенски майсторки.
„В книгата успях да включа много от нещата, които смятам, че трябва да достигнат до нашите съвременници и по някакъв начин да успея да запазя това изкуство живо, защото то си отива, каза Куршумова. Килимарството е много трудоемко, а в този наш модерен век на никого не му се прави нещо бавно, което ще стане след три месеца, колкото например е нужно за изтъкаването на един голям килим. Да осъзнаят хората, които имат в къщите си килими като наследство, чеиз или дар, какво ценно богатство имат и да ги пазят, за да стигнат до следващите поколения. Това текстилно богатство на нашия район трябва да продължава да ни напомня какви славни моменти за индустрията е имало в нашия край“, каза тя.