Биографичната книга „Животът на Джеймс Баучер“, посветена на ирландския журналист, излиза за първи път на български език. Томът е написан от Елинор Флора Босуърт Смит, известна още като лейди Гроган и е публикувана през 1926 г. Близо век по-късно тя достига и до България с превода на Аглика Маркова, съобщават от сдружение „Българска история“.
Централно място в книгата заема периодът, в който журналистът пребивава у нас. Произведението е базирано на архива на ирландеца, включващ негови кореспонденции, както и личния му дневник.
„Определян като „непоколебим приятел на България“, Джеймс Баучер може да бъде пример както за професионалните журналисти, така и за хората, които под влиянието на емоции или лични интереси, поставят истината на втори план. Нещо повече, той никога не се е подчинявал на политическата конюнктура и е отстоявал докрай своите възгледи. Ирландецът е своеобразната съвест на Балканите – регион, в който всеки се счита за прав и твърди, че негова е единствената истина“, коментират издателите.
Джеймс Баучер е ирландски журналист, кореспондент на Балканите, застъпник за българската кауза. Учи в Дъблин, а след като завършва висшето си образование, започва работа като преподавател в колежа „Итън“. Дълги години той работи като балкански кореспондент за британския всекидневник „Таймс“. Живее в София от 1892 до 1915 г. и става почетен член на Софийското журналистическо общество. Играе роля на посредник между балканските държави в края на Балканските войни от 1912 – 1913 г. / ГН