Ако вторият мандат дойде при нас, всичко ще бъде направено напълно прозрачно, пред очите на българските граждани. Ние не сме бягали от отговорност за нещата, които са важни за България. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков по време на консултациите, които държавният глава Румен Радев провежда с парламентарните сили в 48-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. 
Няма да направим безпринципни, задкулисни договорки, с когото и да било, при който и да е мандат. Сега очакваме от първия мандат голямата, тежката отговорност, която беше дадена на партия ГЕРБ като най-голяма политическа сила- да успее да направи това, което ние успяхме да направим миналия път, заяви Петков. "Не става с лозунги и медийни изяви, това става с много работа и събиране на консенсус", заяви Петков. Асен Василев допълни, че не става и с "контактьори". "Позицията контактьор не съществува в българския политически живот", посочи Василев. 
В хода на дискусията президентът Радев припомни, че при връчването на мандата за съставяне на правителство на ПП, в края на миналата година, е отправил призив в първите 100 дни да предприемат решителни реформи за "демонтаж на неуспешния управленски модел". Радев каза, че още тогава е предупредил, че ако това не бъде направено, "статуквото ще потърси своя реванш". Той попита представителите на ПП, ако сформират правителство сега, по какъв друг начин ще подходят,  за да има наистина промени в правосъдната реформа, като добави, че там нещата са забуксували.  Ако няма ефективна борба с корупцията, укрепена държавност, върховенство на правото, всички други политики рано или късно се провалят, каза Радев. 
По повод позициите, изразени от ПП и ГЕРБ-СДС, за взаимен отказ от подкрепа за първия и втория мандат, президентът попита дали според ПП това е отворена врата към поредни предсрочни избори и какъв шанс виждат те за разрешаване на този казус. В отговор Асен Василев заяви, че ако в някой момент се стигне ПП да има втори мандат и да го реализира, въпреки че българските граждани са им отредили ролята на опозиция, ще трябва да се направят редица реформи- не само в съдебната власт, но и в цялата система за сигурност на страната, за да може тя адекватно да противодейства на всички опити за дестабилизация на правителството, както и да подаде информация към съдебната власт за всички случаи на корупция.
Президентът Радев отбеляза, че множество сигнали и разкрития за корупция от службите са подадени в прокуратурата. Усилията трябва да се насочат към работата на прокуратурата, така че всички сигнали, данни за извършени закононарушения и злоупотреби, трябва да намират своето бързо развитие в прокуратурата, иначе влизаме в цикъла безнаказаност и оттам уронване на всякаква вяра в държавността, заяви Радев. 
След консултациите съпредседателят на ПП Кирил Петков отново коментира пред журналисти, че първият приоритет на ПП е да разговарят за 16-те политики, така че решенията за хората да излязат на преден план. Ние ще бъдем най-предвидимата опозиция за мандатоносителя ГЕРБ-СДС, те ще имат "лукса" да знаят по кои политики ние ще подкрепим едно правителство и по кои няма, каза той. Нашите предизборни обещания ще бъдат спазени, партиите трябва да си изпълняват своите обещания, ние казахме категорично, че първият мандат няма да бъде подкрепен,  заяви Кирил Петков.
Съпредседателят на ПП Асен Василев отново призова служебното правителство да внесе проекта за бюджет за следващата година. По Закона за публичните финанси днес е крайният срок, в който трябва да бъде внесен бюджетът от Министерския съвет в Народното събрание, отбеляза той. Ако МС не внесе проектозакон за бюджета, НС няма как да инициира само това, така че ние призовахме президента правителството да изпълни това си задължение, което е записано в Закона за публичните финанси, добави той. Василев припомни, че от ПП ще водят в Народното събрание, пред камери, разговори с всички политически сили.