В навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители, бяха отличени старозагорски младежи, показали през годината високи постижения в областта на образованието, науката, изкуството и спорта на национално и международно ниво. Всяко училище бе поканено да изпрати до 20 октомври номинации на свои заслужили възпитаници от 11 и 12 клас. Седем образователни институции дадоха предложения в категориите „Български език и литература“, „Култура, „Спорт“, както и „Благотворителност“.
„Нашата работа е да направим така, че всички вие, независимо къде продължите образованието си, един ден да се завърнете и реализирате в Стара Загора. Щастлива съм, че виждам във вас енергия и стимул за успехи. Гордеем се с младите хора на Стара Загора“, обърна се към гостите в залата ресорният зам.-кмет на общината Иванка Сотирова.
В категория „Образование“ наградата получи Виктория Колева - ученичка от XII клас в Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски”. Учи електронна търговия и е отличничка. Участва дейно в клуб „Млад журналист“. Миналата учебна година е била водещ на младежкото предаване „Пожар в ефира“, излъчвано по Радио Стара Загора – Българско национално радио. Вики има куп постижения в сферата на образованието, но е и изявен спортист. Тя е част от  Ръгби клуб „НСА“  към Националната спортна академия – София, с редица отличия на национално и международно ниво. Представлява България в националния отбор по ръгби за жени от 2021 г. насам. Сред многобройните ѝ награди има 7 първи места в национални и международни състезания.
В категория „Танцово изкуство” е отличена Жана Дякова. Тя е възпитаник на Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Учи балет от 4-ти клас. Той е нейната страст и живот. Жана е трудолюбива, амбициозна, отговорна и комбинативна, съобразителна и умее да се адаптира с лекота в нови ситуации. Владее отлично английски език. Носител е на много отличия от престижни балетни конкурси в България и в чужбина – Германия, Италия, Испания и др. Участва в детски постановки на Държавна опера – Стара Загора, в национални чествания и празници.
В категория „Музика“ отличието е за виртуоза на акордеона Цветелин Димитров, също от  Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“. Цветелин е  най-изявеният ученик в класа по акордеон. Носител е на множество награди, малка част от които са 5 първи награди от национални конкурси. Цветелин има златен диплом от Международния конкурс „Златни клавиши“ Велико Търново 2022г.
Четирима от възпитаниците на Спортно училище „Тодор Каблешков“ бяха удостоени с награда от събитието:  Калоян Атанасов, 11 клас, състезател по борба свободен стил, европейски шампион за кадети и републикански шампион; Ванеса Георгиева от 12 клас заема 5-то място на Световно първенство за девойки борба свободен стил. Ванеса е още балкански шампион за кадетки и републикански шампион; Дянко Дянков, ученик от 12 клас, републикански шампион за юноши в борба свободен стил; Гюкан Хазим от 12 клас , републикански шампион за кадети в борба свободен стил.
В категория „Спорт“ отличен бе още Георги Киров, ученик в 11 клас на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“. Той се състезава по бадминтон индивидуално, на двойки и отборно. Георги е шампион в Държавен личен шампионат по бадминтон 2022г. в дисциплина „Юноши и девойки до 19 г.“;  Явор Христов пък е ученик 11 клас на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“. Той има зад гърба си второ място в националното първенство по бадминтон и първо място на двойки, заедно с Георги Киров.
Награден бе и Антон Атанасов, ученик в 11 клас на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“. Състезава се в клуба по колоездене „Берое“ във възрастова група „Юноши до 18г.“. Той има множество първи награди от престижни състезания.
 Три момичета получиха своите награди за отдадеността към обществото. Това са Офелия Янакиева от Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“, ученичка от 12 клас, която се занимава с организиране и участие в благотворителни училищни, общоградски и национални каузи и събития. Нейна е инициативата за финансово подпомагане на бедстващи семейства с деца от село Каравелово, Община Карлово. Тя организира благотворителен Коледен базар в училище, както и благотворителен базар „С мисъл за Диди“. Направи съвместен проект с Обществен дарителски фонд - Стара Загора „Езиково обучение в МГ – да го направим по-добре“. Участва в много дарителски кампании, включително за храм „Св.Димитър“. Председател е на Ученическия училищен съвет.
Още две момичета, които живеят, за да помагат на другите, получиха признание днес – младите омбудсмани на Стара Загора, възпитаничките на  Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ Анна-Мария Богданова и Мелиса Халил . За по-малко от една календарна година, по тяхна инициатива, благодарение на всеотдайността и добрата им организация, младежите от Стара Загора се включиха в изключително много полезни инициативи. Само няколко от тях са Коледен календар за четвъртокласници „Малките добринки“, Благотворителен базар „С мисъл за Диди“, подкрепен от Община Стара Загора.
Инициативата се провежда като сътрудничество между община Стара Загора и вестник „Стандарт“, част от националната кампания на медията „Моят град – 10 причини младите да останат“.