Медицинският университет (МУ) в Плевен в момента се намира в топ 10 на университетите в страната, което е висока оценка и голямо постижение. Това каза ректорът на висшето училище проф. д-р Добромир Димитров. 
"Нашият университет се намира на изключително добро ниво от научно-изследователска гледна точка. Превръщаме се в един от водещите университети и фактите го показват", добави той.
По думите му получаването на статут на изследователски университет за МУ в Плевен е висока оценка за предишните ръководства на висшето училище. "Отговорността ни е голяма, за да затвърдим и удвоим процесите за следващите четири години", подчерта ректорът. 
Той каза още, че сред най-важните проекти, по които в момента се работи в университета, са такива в областта на персонализираната медицина, телемедицината, роботиката, минимално инвазивната хирургия, фокусирана ултразвукова хирургия, 3D принтиране, биопринтиране и други. "Това са съвременни области на медицината, които се развиват с високи темпове и за нас е радостен фактът, че не изоставаме в тенденциите, опитваме се да сме в крак с времето", каза още проф. Димитров. 
Както БТА писа, днес Медицинският университет отбелязва своята 48-ма годишнина от откриването си. По този повод ще се проведе тържествен академичен съвет и церемония по награждаване на преподаватели, израснали през годината в академичното си развитие. 
Медицинският университет в Плевен е официално открит на 31 октомври 1974 г. През настоящата учебна година във висшето училище се обучават 3500 студенти, от които 1500 чуждестранни. Академичната общност на висшето училище е съставена от близо 450 преподаватели, сред които 270 асистенти, 110 доценти и 50 професори. В структурата на МУ-Плевен са четири факултета - "Медицина", "Фармация", "Обществено здраве" и "Здравни грижи", Медицински колеж, Департамент за езиково и специализирано обучение и Научно-изследователски институт. В процес е проектът за новия пети факултет по ветеринарна медицина.