Русенската „Син Карс Индъстри“ АД планира листване на борсата в Амстердам в края на 2024 г., за да финализира изграждането на завода си в Румъния, съобщават от компанията чрез Българска фондова борса. Целта е осигуряване на допълнителен тласък на производството на електрическите превозни средства L CITY. 
„Увеличението на капитала от провеждащата се в момента процедура ще помогне на компанията да се справи с поръчките за електромобили за следващата година, както и да увеличи капацитета на производствената си база в Русе. Целта на компанията е да постигне устойчиви и успешни продажби на електромобилите през 2023 г., след което да мултиплицира и разшири производството с изграждането на нова фабрика в Румъния и в непосредствена близост до Русе.
Построяването на фабрика в Румъния e съществена инвестиция и нейното финализиране до последния етап на изграждането ще изисква набиране на съществен допълнителен капитал, за който компанията ще потърси ресурс чрез листване в Амстердам в края на 2024 г.“, се казва в съобщението.
Междувременно на Българска фондова борса приключи търговията с права за участие в обявеното от „Син карс“ увеличение на капитала и въпреки колебливия старт в първите дни инвеститори закупиха 4 666 786 права, което би им позволило да запишат 3,11 млн. акции. Най-голямата единична покупка бе за над 3,9 млн. права на цена 0,008 лева за право. Все още не е публично известно кой е този голям инвеститор, който ще придобие дял от компанията срещу над 3,5 млн. лева. 
Както „Утро“ писа, инвестицията на „Син Карс“ в Гюргево ще бъде в размер на 5,59 млн. евро. Първоначално заводът ще има капацитет да произвежда до 3000 автомобила годишно, работещи на една смяна. При увеличени поръчки производствената линия може да произведе до 9000 машини, работещи на три смени. 
Миналата седмица на посещение в „Центъра за проучване и разработки“ на „Син Карс“ в Русе бяха Димитру Беану - председател на Окръжния съвет на Гюргево, Адриан Ангелеску - кмет на Гюргево и проф. арх. д-р Тибериу Флореску - председател на румънския регистър на урбанистите. Двете страни подписаха рамково споразумение за следващия етап от процедурата по изграждане на производствената фабрика в Гюргево (до завършване на проектирането и получаване на разрешение за строеж), с което бяха определени датите и сроковете за проектиране на производствената площадка. На срещата бяха уточнени и други детайли по наемането на необходимата за строителството земя.