Председателят на Треньорската комисия към Българската федерация по художествена гимнастика Мария Кънчева и доц. Мария Гатева, член на ТК при БФХГ, участваха в лагер на Панамериканския технически комитет по покана на председателя Марсия Аверсани.
Лагерът се проведе в шест дни в град Сан Хосе (Коста Рика) и беше за възраст девойки.
"За българските експерти беше истинска гордост да представят българската художествена гимнастика на такъв отговорен лагер, на който цял един континент полага усилия да развие художествената гимнастика и да популяризира и наложи художествената гимнастика в Южна и Централна Америка", написаха от българската федерация във Фейсбук.
На лагера за девойки лектори бяха Мария Аверсани, Мария Кънчева и Мария Гатева, както и психологът Лаура Морейра. В него взеха участие гимнастички от Боливия, Бразилия, Чили, Салвадор, Гватемала, Мексико, Никарагуа, Панама, Перу, Венецуела и Коста Рика.
Лагерът по художествена гимнастика в Сан Хосе приключи вчера след шест дни интензивни тренировки.
35-е гимнастички и треньори се събраха в последния ден, за да изслушат мотивационна беседа от участничката на олимпийски игри Рут Кастильо. Тя е шампион по художествена гимнастика в Централна Америка и Карибите, шампион в Панамериканското първенство в Рио 2021 и участва на Олимпийските игри в Токио 2020.
Мария Кънчева разказа, че за нея и Мария Гатева участието в събитието е било голяма чест и същевременно огромен опит и те са взели от Коста Рика нови идеи за провеждането на такива лагери и в България.