Със спектакъла „Амадеус“ на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна и 3D шоу завърши първото издание на Балкански театрален фестивал, организиран от благоевградския театър. 
С емоционален разказ актьорите от варненския театър завладяха публиката. Спектакълът, режисиран от Стайко Мурджев и с участието на Стоян Радев, Ненчо Костов, Симеон Лютаков, Христина Джурова, Веселина Михалкова, Пламен Димитров, Ивайло Иванов, Свилен Стоянов, Гергана Арнаудова и други артисти от трупата потопи публиката в дълбоката и лична изповед на Салиери пред света. 
Представлението постави финал на фестивала, в който бяха показани едни от най-ярките театрални събития от страната, както и от Косово и Република Северна Македония. Завършек на театралното събитие беше светлинно шоу, с което на сградата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ бяха проектирани образите на актьори от миналото и от настоящата трупа на благоевградския театър, както и моменти от представления, поставяни на сцената му. 
Този фестивал донесе разнообразно културно съдържание, представления, които не са част от нашия репертоар, но са с висока художествена стойност, каза за БТА директорът на театъра в Благоевград Маргарита Мачева. По думите й всеки един фестивал допринася за разширяване на аудиторията, а след периода на пандемията подобни събития връщат публиката в салоните и показват, че вратите на театъра са отворени. 
В рамките на шест фестивални дни публиката в Благоевград гледа осем представления на три сцени, а салоните бяха изпълнени за всяко едно от тях. Повече от 1500 души е била публиката на Балканския театрален фестивал, посочи Маргарита Мачева. 
В програмата на фестивала бяха включени премиерното заглавие на благоевградския театър "Момчето от последния чин"; моноспектакълът на Христо Мутафчиев „Плач на ангел“; „Дани и дълбокото синьо море“ на Градски театър „Беким Фехмиу“ (Призрен, Косово); „Нирвана“ от Константин Илиев (Театър 199 „Валентин Стойчев“); „Кислород“ от Иван Вирипаев, (НУ Народен театър Битола); „Дом за овце и сънища“ – моноспектакъл на Здрава Каменова (организация „36 маймуни“); моноспектакълът на Снежина Петрова „Една българка“ по разказа на Иван Вазов (Сдружение „Легал арт център“). 
Съпътстващата програма включваше първо издание на „Борса за проекти“, в което трима млади режисьори представиха своите концепции за спектакли по три емблематични текста от световната драматургия – „Федра“ от Жан Расин, „Мизантроп“ от Молиер и „Персите“ от Есхил. Режисьорските прочити бяха на Надя Панчева, Любомир Колаксъзов и Николай Йорданов, представени от актьори от Драматичен театър „Никола Вапцаров“. 
Тепърва ще видим дали някои от тези проекти ще намери сцена, но това е възможност младите режисьори да покажат интересни идеи, посочи директорът на благоевградския театър Маргарита Мачева. 
Първото издание на Балканския театрален фестивал се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура“ – „Конкурс за субсидии за проекти с национално значение за 2022“ и със съдействието на Община Благоевград. БТА е медиен партньор на фестивала.