Първите електронни гривни за проследяване на осъдени до края на месеца ще се появят и у нас. Мярката отдавна е въведена в Европа и САЩ.

От 2009 г. бе включена и в нашия Закон за изпълнение на наказанията, но досега не е прилагана в България, съобщава "Преса". Министерството на правосъдието приключва проект за електронното наблюдение със средства от Норвежкия финансов механизъм, казаха вчера от ведомството за "Преса". А в "Държавен вестник" излязоха промени в Правилника за прилагане на Закона за изпълнение на наказанията, които разписват правилата за слагане и носене на гривните.

Електронното наблюдение е само за осъдени на пробация, и то не във всички случаи. Ще се прилага за онези, на които съдът е определил мерките "задължителна регистрация" или "ограничение на придвижването". Другото задължително условие е осъдените да са дали изрично съгласие да влязат в тази система.

Електронното наблюдение включва "гласово разпознаване" и "устройство за персонална идентификация", т.е. гривните. Вместо два пъти в седмицата да се регистрират в пробационните служби, на осъдените ще се снема гласов отпечатък и ще бъдат проверявани по телефон, на който е монтирано специално устройство. Гривни на глезените или на китките пък ще носят онези, на които им е забранено да посещават определени места или заведения, да напускат дома си вечер или да пътуват извън населеното си място. Първоначално гривни ще има за около 180 осъдени.

Сигналите от електронното наблюдение отиват в специален контролен център, при констатиране на нарушения ще бъдат уведомявани пробационната служба и началникът на областния затвор. Окръжният прокурор осъществява надзор за законност при изпълнението на мерките. Системата за електронно наблюдение се прилага от фирми, регистрирани в България, избрани по Закона за обществените поръчки. В САЩ електронният мониторинг се ползва в 49 от 50-те щата на страната. Електронни гривни носят осъдените в Швеция, Германия, Австрия.