Равнището на безработица в Шуменско е 7,3 процента към края на септември. В сравнение със същия месец на 2021 г. безработните са с 525 по-малко, а равнището на безработицата е намаляло с 0,7 процентни пункта. Това съобщиха днес от Дирекция „Регионална служба по заетостта” във Варна.  
Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда в Шуменско от началото на годината е намалял със 738 души. В края на септември 2022 г. техният брой е 5538, с 91 по-малко спрямо предходния месец. 
Най-ниска е безработицата в областния град, където през септември са регистрирани само 1211 безработни. Равнището на безработица в Шумен през месеца е 2,7 на сто и намалява с 0,1 процента стойностите си от август. При сравнение със съшия месец на  2021 г. се отчита спад на равнището на безработицата с 0,3 процентни пункта и 646 по-малко регистрирани хора без работа. 
От януари до септември 2022 г. на работа в област Шумен са постъпили 4526 безработни. Само през септември в заетост са включени 531 души, при заявени през месеца 531 работни места от бюрата по труда в областта, най-много от които са в сферата на преработващата промишленост (262).
Както БТА съобщи на 21 октомври, над 28 компании са закупили парцели в Индустриалния парк в Шумен. "Към момента са изградени 12 предприятия, в процес на изграждане са още две. За децата на работещите в Индустриалния парк, които са над 2000 души, се планира да бъде направена и детска градина. В подзона "А" са реализирани всички терени, с изключение на един голям и вече сме преминали към реализация на терените в подзона "Ц", отбеляза изпълнителният директор на Индустриалния парк Николай Тончев при представянето на изпълнението на проекта за изграждане на довеждаща инфраструктура за парка, част от която е новоизградено кръгово кръстовище на стария път от областния град за Варна.