Детски работилници "Балканска черга - творчество без граници" се провеждат втори ден в Кюстендил. В центъра на града, по инициатива на сдружението "Роден край", което е и организатор на международния фестивал "Балканска черга" в с. Шишковци, деца от Кюстендил се учат да изработват изделия от глина, да месят хляб, опознават символите на шевицата.
"Това е продължението на фестивала "Балканска черга", която събира на едно място фолклор, занаяти и традиции от нашата и двете съседни на нашата община държави - Сърбия и Република Северна Македония", каза за БТА председателят на сдружението Борислав Крумов. "Децата забравиха за мобилните телефони и с най-голямо желание правят грънци и хляб. Всичките инициативи на сдружението ни са насочени към това да събудим любовта към родното и към нашите традиции. Предлагаме им да видят автентичен хромел, да видят как се смила житото, къде растат ябълките и картофите", посочи Крумов.
Днес работилниците за деца ще продължат с изработване на опинци и българската шевица.  Децата ще се запознаят с основните символи и значения на шевицата в българския костюм.
Заниманията са  безплатни.