Проф. дин Вера Бонева представи в Литературно-художествения музей (ЛХМ) „Чудомир“ в Казанлък своята най-нова книга „Иларион Макариополски“. Изданието е от поредицата „Дълг и чест“ на издателство „Захарий Стоянов“. За книгата говориха авторът и директорът на Национален парк-музей (НПМ) „Шипка – Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов. 
„Книгата е резултат от моите изследователски интереси към историята на Българското Възраждане, и по-специално към историята на църковно-националното движение. По предложение на издателството решихме да откроим делото на Иларион Макариополски, което е познато и се изучава в училище, но основно във връзка с Великденската акция от 1860 година“, посочи проф. Бонева. Тя определи идеята да се напише негова биография, в която да се включи и делото му преди това събитие, както и неговата роля за изграждането и утвърждаването на българската Екзархия, като продуктивна и изрази мнение, че има смисъл да се научи повече за значението на този възрожденски деец в българската история. 
Проф. Вера Бонева отбеляза, че в книгата са включени и нови документи, които са малко познати. „Това позволява да се разкаже биографията в една голяма близост с автентичните исторически свидетелства - писмата, които той е изпращал и получавал, дописките от вестниците за събитията“ посочи тя. По думите й това спомага да се усети живият дух на епохата и на голямото влияние на Иларион Макариополски в българското общество, особено през 60-те и 70-те години на 19 век. 
 „Това, на което много държа във връзка с книгата и което се получи според мен нещо като творчески принос, е проучването на местата и фактите, свързани с културната памет за Иларион Макариополски - книгите за него, портретите му, художествените произведения, вдъхновени от неговото дело“, отбеляза авторът. Тя обясни, че те са доста малко като обем в сравнение с това, което се съхранява като културна памет за други възрожденци. За сметка на това тези свидетелства са достойни за съвременното общество и са високо художествени.  
Книгата „Иларион Макариополски: Път, подвижничество, памет“ е под редакцията на акад. Антон Дончев, акад. Васил Гюзелев, акад. Георги Марков, чл. -кор. Иван Гранитски, проф. д-р Иван Маразов. Биографичният разказ съдържа 101 илюстрации и пет приложения, а корицата е дело на Милена Трайкова. 
Организатори на събитието в Казанлък бяха ЛХМ "Чудомир" и НПМ "Шипка - Бузлуджа".