Ако ревматичните заболявания бъдат диагностицирани навреме и се започне лечение, процесът на развитието им може да бъде спрян, каза за БТА доц. Таня Шивачева, началник на Клиниката по ревматология в университетската болница „Св. Марина“ във Варна. Тя уточни, че в практиката си всеки ден се среща с хора, които вече са забравили, че имат ставно заболяване, тъй като са провели нужното лечение с модерните лекарства. Българските лекари разполагат с всички съвременни медикаменти, а здравната каса поема изцяло лечението, допълни доц. Шивачева.
Много често, когато пациентите почувстват болки в ставите, търсят травматолог или ортопед, а не ревматолог, допълни лекарят. Според нея самият човек би следвало да прецени към кой специалист да се обърне. Ако знае, че е падал или се е удрял, е съвсем нормално да търси колегите, но ако чувства болка и скованост, без да се е натоварвал, е редно да потърси ревматолог, обясни Шивачева. По думите ѝ семейните лекари също би трябвало да обръщат по-голямо внимание на оплакванията на пациентите и при наличие на възпалителен процес да ги ориентират към правилните специалисти.
Лошото е, че развитието на ревматоидните болести е бавно и постепенно, незабележимо, допълни Шивачева. По думите ѝ болката расте с времето, но човекът свиква с нея и се примирява, докато дойде денят, в който започва да се движи трудно. Ако пациентът има оплаквания, ставна дисфункция и диагнозата не се постави своевременно, вероятността да се пропусне началото на ревматоиден артрит, псориатичен артрит или анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев) е голяма, обясни лекарят. И допълни, че почти всеки ден в клиниката идват такива пациенти, които са търсили други специалисти и са минавали през различни процедури, но без ефект.
Ревматоидният артрит е заболяване на целия организъм. Особено когато има генетична предразположеност и някакви външни утежняващи фактори - тютюнопушене, затлъстяване, вероятността да се развие болестта е голяма, каза още Шивачева. По думите ѝ, ако хората, попадащи в тази група, получат ставна болка, оток, или сутрешна скованост, веднага трябва да потърсят ревматолог. Вече има нови класове модерни медикаменти, които спират възпалителния процес съвсем ефективно, без сериозни странични явления, обясни Шивачева. И подчерта, че те спират болката, а човекът запазва трудоспособността и качеството на живота си.
С възрастта ревматоидният артрит се среща по-често, допълни лекарят. Други типове ревматични заболявания обаче поразяват и съвсем млади хора. Това е и основната причина през този месец лекарите от клиниката в „Св. Марина“ да подкрепят инициативата на Европейската асоциация за повишаване на информираността на цялата общественост и да проведат своеобразни дни на отворените врати, като преглеждат безплатно. 
Добре е хората да са наясно, да знаят и да търсят навременна помощ, защото това ще има гарантира по-добър живот, без болка, обобщи доц. Шивачева.