В Деня на народните будители – 1 ноември, в Разград ще бъде открит Център по регионална история към Регионалния исторически музей, съобщиха от пресцентъра на Общината.
От ръководството на музея заявиха за БТА, че центърът ще е приемник на учредения през миналата година клуб „Краезнание“ към къща музей „Анание Явашов”. Основната цел на клуба е съвместно с музейните специалисти да осъществява издирване, проучване, съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство на Разградския край, включващо архивни документи, публикации, аудиовизуални материали, предмети, свързани с духовния живот, бита, административните, стопанските и политически процеси и други.
Откриването на Центъра по регионална история е от 11:30 ч. в къща музей „Анание Явашов“. След официалната част там ще бъде представена и книгата на проф. Росица Ангелова „Историческото образование през Възраждането“. 
Преди това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча на Станка и Никола Икономови пред едноименната къща музей. Поздрав по повод Деня на народните будители ще поднесат артистите от Капанския ансамбъл. Пред къщата на двамата разградски възрожденци ще се проведе и ритуалът по връчване на наградата на името на Никола Икономов.
Тазгодишният носител на отличието е дългогодишният общественик, секретар библиотекар на Народно читалище “Слънчев лъч-1902“ в Островче Хриса Гамишева. Предложението за връчване на наградата на името на разградския възрожденец и будител Никола Икономов бе разгледано и одобрено от Общинския съвет в Разград на последната сесия на местния парламент.