Медийната грамотност беше в центъра на първия панел от двудневната юбилейна международна научна конференция на тема "Комуникацията и медиите на XXI век: образователни и професионални предизвикателства". Форумът започна днес и се организира от Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
С конференцията, която е изцяло онлайн, се отбелязва 70-годишнината от създаването на специалността "Журналистика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ).
Участниците в панела "Transformations of Media Literacy" представиха множество различни измерения на проблема в своите презентации, разкривайки сложността и многопластовата същност на медийната грамотност. Модераторът доц. д-р Светлозар Кирилов откри панела, фокусирайки се върху изключително актуалната тема за цялото общество: пропагандният сблъсък между Русия и Украйна след началото на военните действия.
Дигиталната трансформация на медийната грамотност беше анализирана и чрез няколко специфични казуса: чрез предизвикателствата пред компетентностите на информационното общество в случая с Националната библиотека в Литва (представяне на д-р Сауле Якубаускиене от Университета във Вилнюс), чрез влиянието на пандемията от КОВИД-19 върху българското книгоиздаване (изказване на д-р Георги Александров), чрез типологизация на най-често използваните аудио-визуални формати във видео игрите (представяне на гл. ас. д-р Николай Колев).
Главен асистент д-р Никола Вангелов разгледа развитието на няколко теории за същността на термина "реклама", достигайки до едно ново обяснение, обобщаващо съвременните характеристики на рекламната дейност. Панелът завърши с презентация на Анелия Димова от Министерството на електронното управление, представящо методика за оценка на достъпа на населението на България до интернет.
Панелът "Communication and Digital Turn" беше модериран от декана на ФЖМК проф. д-р Веселина Вълканова, която представи свой доклад, посветен на тенденциите и перспективите на онлайн медийния дизайн. Главен асистент д-р Мая Стоянова обърна внимание на предизвикателствата и ролята на новите технологии при обучението по медиен дизайн във висшите училища. Докторантите Йотка Панчева и Ивета Йорданова продължиха с обсъждането на спецификите на визуалното общуване в условията на конвергенция и на нови медии в своите доклади. Доц. д-р Симеон Василев застъпи тезата за необходимост от нова медийна култура, с която да се посрещнат предизвикателствата към медийната екосистема, както и към журналистиката, като част от публичната сфера.
Новите технологии бяха разгледани и в доклада на главен асистент д-р Иван Вълчанов от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), който запозна аудиторията с ролята на търсачките на информация онлайн за журналистиката.