Цигуларят Мариан Краев ще бъде гост-солист на Симфоничен концерт в Държавна опера - Варна на 29 октомври. Диригент на оркестъра ще е маестро Павел Балев. Ще бъдат изпълнени Концерт за цигулка и оркестър от Сибелиус, Увертюра „Егмонт“ от Бетовен и Симфония № 103 от Хайдн, информират от Операта.
Постоянният гост-диригент на оркестъра Павел Балев е избрал за програмата симфония на Йозеф Хайдн, защото според него „когато един оркестър може да свири добър Хайдн, тогава може да свири и много други автори“. Това отговаря на намерението му да развива състава с класически репертоар, който дава най-много на оркестъра. Маестрото припомня още, че композиторът отдавна не е свирен във Варна, а и като цяло рядко се изпълнява извън Германия, Австрия и Швейцария.
„Хайдн изисква голяма прецизност, чистота на щрихи, артикулация, интонация, баланс. Всички най-малки детайли трябва да бъдат добре изработени. Той е блестящ, иновативен, провокативен, богат на идеи и през цялото време държи съзнанието на оркестъра и публиката будно“, коментира диригентът като отбелязва, че подготовката на негово произведение не може да стане от днес за утре, искат се натрупвания. „Хайдн е за оркестрите, които искат да станат по-добри“, категоричен е той.
Освен това Балев е потърсил разликата между звученето на Хайдн и Бетовен, а от репертоара на Мариан Краев е избрал романтичния концерт от Сибелиус, за да обогати програмата. Той също отдавна не е звучал във Варна, изтъква маестрото. 
Концертът за цигулка на Сибелиус става известен едва през втората половина на миналия век, но добива популярност и е сред най-изпълняваните, посочва цигуларят, който изгражда интерпретацията си благодарение на доброто познаване на живота на композитора. Казва, че при изпълнението си представя финландски пейзаж, безкрайна шир със сняг, бури и лед, но и слънце, топлина и красота. Според него в концерта соло цигулката витае като кралица над всичко останало, но оставя място за изява и на оркестъра, създавайки прекрасен диалог.
Краев, който е роден в Германия и е завършил Консерваторията за музика и театър „Феликс Менделсон Бартолди” в Лайпциг, е имал досега няколко участия в България като солист на Софийската филхармония под диригентството на маестро Мартин Пантелеев, на Пловдивската филхармония с Павел Балев и като гост-концертмайстор на Радиооркестъра на БНР. Споделя, че за него е особено удоволствие да свири във Варна, тъй като баща му е бил виолист във Варненската филхармония през 1968 година.
Той е носител на звания в международни конкурси по цигулка в Чехия и Германия. Има солови изяви и участия с Берлинската филхармония, Бохумските симфоници, Дрезденските филхармоници, Радио оркестъра на Мюнхен, Симфоничния оркестър на Кордоба, Филхармонията на Аугсбург. От 2002 г. е концертмайстор на Мюнхенските симфоници, съобщават от Държавна опера - Варна.
Павел Балев, който е главен диригент на Оперните театри в Лимож и Нордхаузен, в момента гостува във Варна, където снощи дирижира операта „Дама Пика“ от П. И. Чайковски, на която е постановчик. Операта имаше премиера през лятото и е част от юбилейната програма за 75-годишнината на Оперния театър във Варна.