С образователна програма в Историческия музей в Тутракан започнаха дейностите по проекта „New CoDe – подходи за развитие в музея“. Това съобщиха от културната институция.
На открит урок в античния кастел Трансмариска археологът Георги Митев запозна дванадесетокласниците от СУ „Йордан Йовков“, гр. Тутракан, със старата римска крепост и проведените през годините археологически разкопки.
Античното селище и крепост Трансмариска, възниква в края на първата половина на първи век. С настаняването на І Тракийска-Сирийска кохорта в началото на втори век, Трансмариска се превръща в звено от римската отбрана на Долния Дунав. В края на трети век градът е част от голяма строителна програма за стабилизиране на отбранителната мощ по римската граница.
По-късно, през пети и шести век Трансмариска е епископски център. Градът непрекъснато е нападан и разрушаван от готи и хуни. Античното селището загива в началото на седми век в резултат на варварски нашествия.
Проектът „New CoDe – подходи за развитие в музея“ е финансиран от Национален фонд „Култура“. Предвидени са широк спектър от дейности, които включват провеждане на обучение на млади екскурзоводи, организиране на форум за музейни специалисти, създаване на VR за експозициите на музея и културните забележителности в региона, както и разработване на рекламни материали.
Очаква се с въвеждането на нови технологии, културната институция да привлече повече посетители и нови партньори. Проектът е на стойност 51 719 лева.