Българската телеграфна агенция вече ще има собствена зала за национален пресклуб в Тараклия, Молдова. Откриването ще бъде на 28 октомври - в навечерието на Деня на бесарабските българи. Датата се свързва с осветяването на църквата „Свето Преображение Господне“ в град Болград (Украйна) през 1838 г. 
На откриването ще присъства и президентът на Република България Румен Радев, който е на двудневно посещение в Молдова на 27 и 28 октомври.  
Пресклубът е с адрес ул. „Щефан чел Маре“ 36, в центъра на Тараклия, в помещение, предоставено от Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“.

По време на XIII-та Световна среща на българските медии в Молдова  през 2017 г. БТА обяви създаването на пресклуб в Тараклия, като досега ползваше, при необходимост, стая на местната администрация в града. Оттогава кореспондент на БТА за бесарабските българи в Молдова е Ирина Богоева. 
Наличието на голяма българска общност в района е причина за създаването на местно представителство на агенцията. По данни на Националното статистическо бюро на Молдова към 2014 г. близо 80% от населението на града е българско. 
БТА има национални пресклубове извън България - в Скопие, Република Северна Македония и Босилеград, Сърбия. В изпълнение на целите на агенцията да има пресклубове, освен в държавите с големи български общност и във всички съседни страни, на 28 октомври ще бъде открит и пресклуб в Букурещ, Румъния. 

До момента БТА има 24 пресклуба в страната и чужбина. От тях 20 са в областни градове у нас, а един е в извънобластен град - Казанлък. 
След откриването на пресклубовете на БТА в Тараклия, Молдова и Букурещ, Румъния, медийните средища на БТА, извън границите на страната, вече ще бъдат 4 - в държави с големи български общности, както и съседни страни. С тях и предвидените до края на годината нови пресклубове в Габрово и Силистра, общият брой на пресклубовете на БТА у нас и в чужбина, ще стане 27. 
За да се даде глас на българските общности по света беше създадена и рубриката БГ Свят в БТА. Чрез свободния достъп до агенцията те могат да стигнат до жителите на всяко населено място, а чрез емисиите на английски – и до всяка точка в чужбина.
Разкриването на пресклубове в страната и чужбина е част от политиката на агенцията, обединена под марката Национален пресклуб БТА. Те са място за общуване между медии и представители на бизнеса, политиката, културата и спорта. В тях се организират пресконференции, дискусии, изложби и други събития, на които институции, организации и граждани могат да отправят послания и да огласяват новини от региона. Целта е те да се превърнат и в място за обмяна на професионален опит между представители на различните медии, както и за обучения на журналисти.