Международното изложение за текстил и мода "ТексТейлър Експо" започва днес в рамките на Международния панаир в Пловдив и ще продължи до 29 октомври, съобщиха от Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК). Събитието ще бъде открито от представители на Министерството на икономиката и индустрията и според асоциацията това е възможност да се даде заявка за решаване на институционалните проблеми на бизнеса и бранша.
Индустрията дава работа на 80 000 работници и осигурява 4,5 млрд. износ или 11 на сто от експорта на България, напомнят от БАТОК и изтъкват, че поръчките продължават да се увеличават, а това от своя страна води до дефицит на работна ръка. Индустрията се нуждае от около още 20 000 кадри, за да превъзмогне проблема. Това предразполага увеличаване на цената на крайния продукт и на заплащането на работещите в този бранш. Необходимо е въвеждането на мерки за ускоряване и опростяване на процедурите.
От Българската асоциация за текстил, облекло и кожи алармират за необходимостта да се използва вълната на подем и да се създадат устойчиви вериги на доставки и поръчки, както и да се запълни липсващият капацитет с внос на работна ръка. Колкото по-бързо се разреши този проблем, толкова по-лесно ще се запази устойчивото развитие на бранша и заетостта на работниците, смятат от Асоциацията.
България има дългогодишни традиции в производството на облекла и служителите в сектора са обучени за работа със съвременните машини. Текстилната индустрия е една от най-конкурентните в страната, благодарение на качеството на световно ниво, модерната шивашка технология и ниските производствени разходи. Това са и причините все повече страни да се доверяват на България за изработката на текстилни облекла. Държавата ни е гореща точка за производство на всякакви облекла за мъже, жени и деца. Производителите на облекло и текстил в България произвеждат широк асортимент - от връхни дрехи и бельо до облекло за спорт и бански костюми.
Изложението, което е единственото за текстил и мода и едно от най-големите на Балканите, доразвива досегашния потенциал на чуждестранни партньорства. Очаква се към участниците от минали години да се присъединят и представители от Индия, Пакистан, Тайван и Виетнам - световни производители на текстилни суровини.  
България защитава своето лидерско място сред световните производители на облекло, изтъкват от Асоциацията и допълват, че за развитието на текстилния бранш допринасят активността на Браншовата организация за текстил и облекло и на БАТОК, както и организирането на международни форуми като "ТексТейлър Експо".