Висши американски и израелски военни служители проведоха първата двустранна среща от началото на ковид пандемията досега, предаде израелската информационна агенция ТПС. Диалогът между членовете на съвместната военнополитическа група се проведе във Вашингтон.
Израелският президент Ицхак Херцог в момента е на държавно посещение в САЩ и е участвал в срещи, на които е обсъдил въпросите по сигурността, засягащи Близкия изток. Медията отбелязва, че той също така е предоставил информация от разузнавателните служби на Израел, която гласи, че Иран снабдява Русия с военни дронове, които тя използва за нападения в Украйна.
Правителствата на САЩ и Израел заявиха, че светът е в така наречената повратна точка в историята - не само в региона на Близкия изток, където Израел е свидетел на безпрецедентен напредък в отношенията с регионалните си партньори, но и сега, когато светът се обединява в подкрепата си за Украйна, защитавайки нейния суверенитет и цялост.
Диалогът даде възможност на представители на двете страни да обсъдят въпроси от общ интерес и да проучат взаимно изгодни възможности, като същевременно Израел подкрепя поетия от Америка ангажимент да защитава неговата сигурност. САЩ са се заели със задачата и  да попречат на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, както и да подкрепи способностите на Израел да се справи с всяка настояща и бъдеща заплаха.
(Новина, избрана от израелската агенция ТПС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)