Трафикът на хора е нараснал, но тенденциите и начина на набиране на хора е различен, каза директорът на фондация "Кампания А21" Моника Николова за БТА. По думите ѝ България е на пето място в Европа по трафик на хора, най-често за Германия. 
"Използват се много социалните мрежи, няма значение дали става въпрос за сексуална експлоатация или трудова. Предлага се работа, изглежда добре, но в един момент се оказва, че хората са в ситуация на трудова експлоатация. Когато чуем за трафика на хора, ни изглежда нещо много далечно, но фактите говорят друго", обясни Николова.
Тя участва в церемонията по стартирането на кампания за превенция на трафика на хора с цел трудова и сексуална експлоатация "Виждаш ли ме?". Кампанията е организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора и фондация "Кампания А21". В Дома на киното ще се излъчат два филма, които засягат трафика на хора. 
Идеята е другата година да прожектираме филмите в другите градове, и особено в ромските общества, каза Моника Николова и добави, че ще се излъчват кратки видеа по телевизиите.
На днешната церемония присъстват служебният заместник-министър на вътрешните работи Моника Димитрова-Бийчър и служебният заместник-министър на правосъдието Мария Павлова.
"Целта на кампания е да направим възможно превенцията да се приложи до всяка клетка на обществото и да се даде достатъчно информираност на обществото, и как бихме могли да реагираме. Не само като жертви, а и като превенция на престъплението", каза Моника Димитрова-Бийчър. По думите ѝ никой не е застрахован от подобна ситуация.
Националната телефонна линия за борба с трафика на хора е 0800 20 100.