Димитровден пресъздадоха възпитаници на детска фолклорна школа „Търговище“. Ръководителят Орфета Хараланова събра деца и родители и заедно подредиха трапеца за празника. 
Почетени и поздравени бяха имениците. Припомнено бе житието на Св. Димитър – един от най-тачените от българския народ светци. Възпитаник на школата каза молитвата „Отче наш“, а именичката Димана припомни какви са народните вярвания за Димитровден. По-големите танцьори рецитираха творба на Иван Вазов, а по-малките се включиха с тематични стихове.
Орфета Хараланова разказа защо на празника се подаряват бели цветя, за да е блага, мека и уютна зимата. Според народните вярвания след Димитровден – когато е приключила работата на полето, овчарите са се прибрали, а строителите за завършили градежите, вече очакваме снега и идва времето на седенките, на годежите и сватбите. 
Танцьорите на ДФШ „Търговище“, освен че с усърдие и постоянство навлизат в тайнството на фолклорното танцово изкуство, с интерес изучават обичайно-обредния календар на българския народ. Утвърдена е традиция в пресъздаването и празнуването на Димитровден, на Бъдни вечер и други християнски празници. Участниците във възстановките се запознават с особеностите, изискванията и спецификата на фолклорните празници. 
Всички заедно седнаха край богатата трапеца пред иконата на Св. Димитър, за да празнуват и да похапнат от ястията, приготвени задължително в семейна обстановка с участието на малчуганите. 
Детската танцова школа „Търговище“ развива дейност към Центъра за подкрепа на личностното развитие – Обединен детски комплекс в областния град. Танцьорите на различна възраст, разпределени в няколко групи, водени от Орфета Хараланова, участват със своя продукция в концерти, конкурси и фестивали, в които печелят отличия и награди за своите артистичност и майсторство.