Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов празнува 70-годишен юбилей, съобщават от радиото.
Гост солисти от различни фолклорни области ще има има в програмата, чиито откриващ концерт е на 14 ноември в зала „България“. Ще бъдат представени музикално-фолклорни традиции от Родопите, Тракия, Странджа, Северна България, Добруджа и Шоплука.
Заедно с музиканти от оркестъра, на сцената ще се изявят Данислав Кехайов, Тодор Кожухаров, Цветанка Варимезова и Галина Дурмушлийска, Жечка Сланинкова, Дарина Славчева, Цонка Димитрова, Христина Анастасова, Нели Андреева, Христо Косашки, Димитър Лукарски, Димитър Арнаудов и Петя Панева. Гост ще бъде асът сред акордеонистите Петър Ралчев - музикант с огромно влияние в жанра през последните няколко десетилетия, допълват от БНР.
По думите им кулминацията на вечерта ще бъде съвместното изпълнение на оркестъра и хор „Мистерията на българските гласове“.
„Брала мома ружа цвете“, „Люлка се люля“, „Карай моме“, „Седнали са тридесет делии“ са само част от  съвместните изпълнения на ансамбъла за народни песни на БНР и оркестъра за народна музика. По-късно, с една част от певиците от радиохора след 90-те години, е сформиран известният по цял свят днес хор „Мистерията на българските гласове“. 
В изпълнение на оркестъра за народна музика на БНР и „Мистерията на българските гласове“ на 14 ноември ще звучат произведения от Стефан Мутафчиев, Анастас Наумов и Стефан Кънев.