Народното събрание ще създаде постоянните комисии в 48-ото Народно събрание, предвижда проекта на дневен ред, публикуван на интернет страницата на институцията.
С проекторешение за промени в правилника за организацията и дейността на Народното събрание се очаква да бъде разделена на две комисията по конституционни и правни въпроси. В мотивите на вносителя Десислава Атанасова, председател на ГЕРБ-СДС, е записано, че това се налага с оглед голямата натовареност на комисията и необходимостта от по-ефективната й работа. Предвидено е още разглеждането на 23 проекта за решения за избор на постоянните комисии в 48-ото Народно събрание.
По искане, внесено от Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители, се очаква депутатите да обсъдят и проект на решение, с което се задължава Министерският съвет в срок от седем дни да внесе в Народното събрание всички законопроекти, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост във връзка с подаване към Европейската комисия на искане за второ плащане към 31 декември 2022 г.
Освен това се задължава зам. министърът-председател по управление на европейските средства да внесе в двуседмичен срок от приемането на решението, обхватен анализ на риска по Националния план за възстановяване и устойчивост при прогнози данни към 31 декември 2022 г.
В мотивите към проекторешението е записано, че предвидените 19 законодателни изменения за получаването на второ плащане са само част от всички реформи и мерки, които следва да се предприемат. Посочва се, че е необходимо спешно стартиране на всички покани за финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост, за да се компенсира едногодишното закъснение и опасността от загуба на средства.