Високопоставен руски дипломат каза днес, че Москва като цяло подкрепя идеята за създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ, съобщи ТАСС.
Михаил Улянов, който е руски постоянен представител към международните организации във Виена, където е базирана Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), реагира на отдавнашните призиви от страна на агенцията на ООН за деескалация на конфликта около ядрената централа, която е най-голямата в Европа.
"Същността (на предложението на МААЕ) с една дума е, че не може да се стреля от територията на ядрената централа и не може да се стреля по нея. Напълно разумна идея, която като цяло подкрепяме. Въпросът, както винаги, е в детайлите", каза дипломатът.
"Основните въпроси, които трябва да бъдат решени са географските параметри на зоната: дали ще са територията на централата като такава, което би било може би най-рационалното решение, или да се очертае някаква територия около централата. Всичко това е предмет на обсъждане", добави Улянов.
Като друг немаловажен фактор дипломатът нарече въпроса за това кой ще осъществява контрола за спазването на това споразумение, а засега, по думите му, има само "предварителни съображения". "Дали тази идея ще получи развитие - не зная. Самият (Рафаел) Гроси е настроен много решително да я прокара, но всичко зависи от украинската страна", каза в заключение руският постоянен представител към МААЕ.