Първият етап на проекта, наречен „Студентска обиколка на Румъния – национална програма за преоткриване и популяризиране на културното и природно наследство на Румъния“, ще се проведе между 27 и 30 октомври, предаде румънската агенция Аджерпрес. Организатор на пътуването е Студентският дом на културата, а проектът се осъществява под егидата на Министерството на семейството, младежта и равните възможности.
Студентите ще посетят окръзите Вълча, Горж и Мехединци, като целта е да се запознаят с архитектурните ансамбли, традициите и обичаите на района, с парковете и природните резервати, с вкаменелости и археологически обекти.
Със снимките, които те ще направят, ще бъде създаден каталог, наречен „Съкровищата на Олтения“. Освен това ще бъдат организирани презентации, дебати, изложби и видео прожекции в Букурещ, Ръмнику Вълча, Търгу Жиу и други места в изследвания регион.
Студентската обиколка на Румъния е оригинална концепция за преоткриване и популяризиране на културното и природно наследство на Румъния.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)