Новото сръбско правителство планира да инвестира 12 милиарда евро (11,83 милиарда долара) в енергетиката, включително в тръбопроводи за петрол и газ, както и за увеличаване на капацитетите за производство на електричество, предаде Ройтерс. Това заяви в парламента днес Ана Бърнабич, която бе натоварена да състави новия кабинет.
"Енергетиката и новата енергийна политика ще бъдат абсолютен приоритет", подчерта Бърнабич, член на управляващата Сръбска прогресивна партия.
Ако депутатите приемат нейното правителство при вота тази седмица, това ще бъде третият мандат на Бърнабич като министър-председател.
Сърбия внася електроенергия и разчита на Русия за газ, доставян през Турция, както и за петрол, доставян през Хърватия.
Бърнабич заяви, че новото правителство ще диверсифицира възможностите си, като завърши газовата връзка с България, за да може да се свърже с терминал за втечнен природен газ в Гърция.
По думите ѝ новото правителство също така ще увеличи производството на енергия от ВЕЦ и ще се съсредоточи върху изграждането на петролопровод до Унгария.
Управляващата партия разполага със 120 от 250-те места в парламента. Когато беше избрана за първи път през 2017 г., Бърнабич стана първата жена в Сърбия, заела министър-председателския пост, а така също и първият открито хомосексуален премиер на страната, отбелязва агенцията.
Сърбия е кандидат за членство в Европейския съюз и Бърнабич заяви, че ЕС е "стратегическата дестинация" на Сърбия.
"Целият регион може да бъде проспериращ и стабилен само като член на голямото европейско семейство", каза тя, но добави, че Белград трябва да има правото да води независима външна политика и политика на сигурност.
Сърбия осъди в ООН инвазията на Русия в Украйна, но отказа да се присъедини към санкциите срещу Москва, въпреки че представители на ЕС призоваха страната да хармонизира своите политики с тези на блока.
Изборът на новото сръбско правителство ще последва почти седем месеца след изборите през април, отбелязва Ройтерс.