България има голям потенциал да стане сериозен производител на "зелен" водород на Балканите. Това заяви днес служебният министър на енергетиката Росен Христов пред български журналисти в Люксембург, където участва в заседанието на своите колеги от ЕС. По неговите думи на заседанието на Съвета на ЕС днес не са приети решения, а са обсъдени отново възможните подходи за справяне с високите цени на енергията.
Пазарът на водород в близките две десетилетия се очаква да замести пазара на газ, поясни Христов. Той допълни, че България поддържа предложението за общо договаряне на доставките на газ за ЕС, както и въвеждане на таван за цената на това гориво, ако ограничението засяга всички вносни количества.
Христов посочи, че в областта на енергийната ефективност на сградите у нас има неизползван потенциал. Той отбеляза, че този въпрос е свързан с пестенето на енергия, което се превръща в спестяване на въглеродни емисии и отпадане на зависимостта от изкопаеми горива, включително от вноса от Русия. Проблемът е свързан с необходимите инвестиции за придобиването на тази ефективност, поясни министърът. В България сградният фонд е по-стар и ще бъдат необходими значителни средства за превеждането на сградите в такъв формат, каза Христов.